Патогенетичний взаємозв’язок ішемічної хвороби серця та остеопенічного синдрому - Михайловська, Наталія Сергіївна; Шевченко, І. О.; Зеленіна, О. О.; Михайловская, Н. С.; Шевченко, И. О.; Зеленина, О. O.; Mykhailovskaya, N. S.; Shevchenko, I. O.; Zelenina, O. А. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальність проблеми ішемічної хвороби серця, коморбідної з остеопорозом, зумовлена збільшенням поширеності, відсутністю своєчасного виявлення, профілактики, тяжкими ускладненнями та суттєвим впливом на якість життя пацієнтів. З метою висвітлити та узагальнити сучасний погляд на патогенетичний взаємозв’язок ішемічної хвороби серця та остеопенічного синдрому здійснили огляд спеціалізованої літератури. Встановили, що ішемічна хвороба серця й остеопороз мають спільні фактори ризику (гіподинамія, куріння, зловживання алкоголем, маса тіла, нераціональне харчування тощо) та механізми прогресування із залученням каскаду прозапальних цитокінів, остеопротегерину, ендотеліальної дисфункції, естрогенів, дефіциту кальцію, ренін-ангіотензин-альдостеронової та симпатичної нервової системи. Актуальность проблемы ишемической болезни сердца, коморбидной с остеопорозом, обусловлена увеличением распространенности, отсутствием своевременной диагностики, профилактики, тяжелыми осложнениями и значительным влиянием на качество жизни пациентов. С целью представить и обобщить современный взгляд на патогенетическую связь ишемической болезни сердца и остеопенического синдрома провели обзор специализированной литературы. Установили, что ишемическая болезнь сердца и остеопороз имеют общие факторы риска (гиподинамия, курение, злоупотребление алкоголем, масса тела, нерациональное питание и т.д.) и механизмы прогрессирования с вовлечением каскада провоспалительных цитокинов, остеопротегерина, эндотелиальной дисфункции, эстрогенов, дефицита кальция, ренин-ангиотензин-альдостероновой и симпатической нервной системы. The importance of the comorbidity problem of coronary heart disease and osteoporosis is caused by the rising prevalence, lack of early detection, prevention, severe complications and signifi cant impact on the quality of life of the patients. Aim. In order to compile and submit a current point of view on the pathogenetic relationship between the coronary heart disease and the osteopenic syndrome we reviewed specialized literature. Conclusion. We established that coronary heart disease and osteoporosis have common mechanisms of progression involving a cascade of proinfl ammatory cytokines, osteoprotegerin, endothelial dysfunction, estrogen, calcium defi ciency, the renin-angiotensin-aldosterone and sympathetic nervous system.
Патогенетическая взаимосвязь ишемической болезни сердца и остеопенического синдрома
Pathogenetic relationship between coronary heart disease and osteopenic syndrome
Keywords: ішемічна хвороба серця; остеопороз; остеопенічний синдром; кальцифікація атероми; остеопротегерин; ишемическая болезнь сердца; остеопенический синдром; кальцификация атеромы; остеопротегерин; Myocardial Ischemia; Osteoporosis; Osteopenia; Vascular Calcifi cation; Osteoprotegerin