Передумови виникнення та характер структурних змін яєчок у шахтарів-вугільників Донбасу - Данилов, Ю. В.; Шевченко, Т. І.; Мотков, К. В.; Шевченко, Т. И.; Danilov, Yu. V.; Shevchenko, T. I.; Motkov, K. V. (ЗДМУ, 2014)
Для верифікації впливу чорнобильського чинника на структуру яєчок ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які проживають на Донбасі, необхідно вирізнити передіснуючі морфологічні зміни, що зумовлені дією шкідливих умов праці у вугільних шахтах. З метою вивчення закономірностей змін морфофункціонального стану тканини яєчок шахтарів-вугільників шляхом комплексного квалітативного і квантитативного гістологічного та імуногістохімічного дослідження для подальшого опрацювання диференційно-діагностичних критеріїв верифікації впливу чорнобильського чинника у ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС дослідили яєчка, котрі вилучені під час судово-медичного розтину 57 тіл. Виявили такі зміни: наявність дистрофії та атрофії сперматогенного епітелію, пригнічення процесів продукції і дозрівання сперматозоїдів, хронічного інтерстиційного запалення із розвитком нерівномірного склерозу строми. Це треба враховувати під час вивчення структури тканини яєчок ліквідаторів, які мають в анамнезі відомості про наявність підземного стажу роботи у шахті не менше ніж 5 років. Для верификации влияния чернобыльского фактора на структуру яичек ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС, проживающих на Донбассе, необходимо установить предсуществующие морфологические изменения, обусловленные действием вредных условий работы в угольных шахтах. С целью изучения закономерностей изменений морфофункционального состояния ткани яичек шахтеров-угольщиков путем комплексного квалитативного и квантитативного гистологического и иммуногистохимического исследования для дальнейшей обработки дифференциально-диагностических критериев верификации влияния чернобыльского фактора у ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС исследовали яички, удаленных при судебно-медицинском вскрытии 57 тел. Отметили такие изменения: наличие дистрофии и атрофии сперматогенного эпителия, угнетения процессов продукции и созревания сперматозоидов, хронического интерстициального воспаления с развитием неравномерного склероза стромы, что подтверждается достоверными количественными гистологическими и иммуногистохимическими показателями. Это необходимо учитывать при изучении структуры ткани яичек ликвидаторов, имеющих в анамнезе указания на наличие подземного стажа работы в шахте не менее 5 лет. Aims. For the verifi cation of Chernobyl factor that infl uences the structure of testicles of Chernobyl accident liquidators that reside in Donbass region it is necessary to establish pre-existing morphological changes due to harmful work conditions in coal mines. The analytical survey of existing literature indicates the lack of actual data on this question. Methods and results. The study of qualitative and quantitative histological and immunohistochemical characteristics of testicles of coalminers (27 medical supervisions) in comparison with the group of practically healthy persons (30 cases) allowed us to establish the following changes: presence of dystrophy and atrophy of spermatogenic epithelium, inhibition of processes of production and differentiation of spermatozoids, chronic interstitial infl ammation with the development of uneven stroma sclerosis in testicular tissue of coalminers that is confi rmed by reliable quantitative histological and immunohistochemical indices. Conclusion. The revealed changes should be taken into account in studying the structure of the testicular tissue of disaster fi ghters, which have in their anamnesis indications of underground labour experience in a mine not less than 5 years, for the objective appraisal of regularities of morphogenesis and the development of proper differential-diagnostic criteria.
Предпосылки возникновения и характер структурных изменений яичек у шахтеров-угольщиков Донбасса
Backgrounds of origin and character of structural changes in testicles of coalminers of Donbass region
Keywords: яєчка; імуногістохімія; Чорнобильська ядерна аварія; яички; иммуногистохимия; Чернобыльская ядерная авария; testis; immunohistochemistry; Chernobyl nuclear accident