Новослобідський козацький полк (1753-1764 рр.) - Дідик, Сергій Сергійович (My University, 2009)
В дисертації проаналізовано місце і роль Новослобідського козацького полку в історичному розвитку Південної України і в планах російського уряду. Надано обґрунтування причинам і передумовам виникнення Новослобідського полку як результату компромісу російського уряду і українського козацько-народного населення. Встановлено види військової служби новослобідського козацтва і ефективність полку у військовому відношенні. Досліджено соціальну структуру і етнічний склад населення полку, з’ясовано майнові права і податкові обов’язки окремих категорій населення полку. Проаналізовано внесок козацтва і населення полку в справу колонізації і освоєння південноукраїнських територій. Розглянуто причини реорганізації формування і з’ясовано подальшу долю козацтва і населення полку.
Keywords: Південна Україна; Новослобідський козацький полк козацтво; фортеця Св. Єлизавети; Новоросійська губернія; Нова Сербія