Патоморфологическая характеристика процессов пролиферации и апоптоза в панкреатической интраэпителиальной неоплазии при протоковой аденокарциноме поджелудочной железы и хроническом панкреатите - Туманский, В. А.; Евсеев, А. В.; Коваленко, И. С.; Туманський, Валерій Олексійович; Євсєєв, Антон Володимирович; Коваленко, Інна Сергіївна; Tumanskiy, V. A.; Evseyev, A. V.; Kovalenko, I. S. (ЗДМУ, 2014)
С целью иммуногистохимического определения уровня клеточной пролиферации и апоптоза в панкреатической интраэпителиальной неоплазии (PanIN) проведено комплексное гистологическое, гистохимическое и иммуногистохимическое исследование на послеоперационном материале 80 больных протоковой аденокарциномой поджелудочной железы, а также на материале, который получен при интраоперационных панкреатобиопсиях у 36 больных хроническим панкреатитом с тяжелым фиброзом поджелудочной железы. Определены уровни экспрессии маркеров пролиферации и апоптоза в PanIN. Показаны достоверные отличия в выраженности этих процессов в зонах PanIN при карциноме и панкреатите, а также в зависимости от стадии PanIN. Так, при хроническом панкреатите и карциноме поджелудочной железы средний индекс клеточной пролиферации в PanIN-1 составил 0,75±0,46 и 0,96±0,42 балла, а в PanIN-2 – 1,39±0,64 и 2,2±0,8 балла соответственно. Это свидетельствует, что степень выраженности процессов пролиферации и апоптоза в PanIN у больных протоковой аденокарциномой поджелудочной железы выше, чем у пациентов с хроническим панкреатитом. З метою імуногістохімічного визначення рівня клітинної проліферації та апоптозу в панкреатичній інтраепітеліальній неоплазії (PanIN) виконали комплексне гістологічне, гістохімічне й імуногістохімічне дослідження на післяопераційному матеріалі 80 хворих на протокову аденокарциному підшлункової залози, а також на матеріалі, який отримали під час інтрарпераційних панкреатобіопсій у 36 хворих на хронічний панкреатит із важким фіброзом підшлункової залози. Визначили рівні експресії маркерів проліферації та апоптозу в PanIN. Показали вірогідні відмінності вираженості цих процесів у зонах PanIN при карциномі та панкреатиті, а також залежно від стадії PanIN. Так, при хронічному панкреатиті та карциномі підшлункової залози середній індекс клітинної проліферації у PanIN-1 становив 0,75±0,46 та 0,96±0,42 бала відповідно, а у PanIN-2 – 1,39±0,64 та 2,2±0,8 бала відповідно. Це свідчить, що ступінь виразності процесів проліферації й апоптозу в PanIN у хворих на протокову аденокарциному підшлункової залози вища, ніж у пацієнтів із хронічним панкреатитом. Aim. Immunohistochemical determination of cell proliferation and apoptosis processes in PanIN in ductal adenocarcinoma (DA) and chronic pancreatitis (CP). Materials and methods. Comprehensive histological, histochemical and immunohistochemical (IHC) study was carried out on the biopsy-postoperative material of 36 patients with CP with severe fi brosis of the pancreas, as well as 80 patients with DA. Results. Reliable differences were shown in evidence of these processes in the zones of pancreatic intraepithelial neoplasia (PanIN) in carcinoma and pancreatitis, and also depending on the stage of PanIN. Thus, in chronic pancreatitis and pancreatic carcinoma cell proliferation average index in PanIN-1 was 0,75±0,46 and 0,96±0,42 points respectively, and in PanIN-2 – 1,39±0,64 and 2,2±0,8 points respectively. It testifi es that level of proliferation and apoptosis processes in PanIN in patients with pancreatic ductal adenocarcinoma is higher, than in patients with chronic pancreatitis.
Патоморфологічна характеристика процесів проліферації та апоптозу в панкреатичній інтраепітеліальній неоплазії при протоковій аденокарциномі підшлункової залози та хронічному панкреатиті
Pathomorphological description of proliferation and apoptosis processes in pancreatic intraepithelial neoplasia in the pancreatic ductal adenocarcinoma and chronic pancreatitis
Keywords: неоплазия; карцинома; панкреатит; апоптоз; неоплазія; Neoplasms; Carcinoma; Pancreatitis; Apoptosis