Енерготропні властивостіі похідних 3-r-ксантину, що виявляють нейропротективну дію - Смірнова, Д. Д.; Юрченко, Дар'я Миколаївна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Важливу роль в порушенні когнітивних та асоціативних функцій при ішемічному інсульті відіграють виражені структурні зміни тканин головного мозку, пов’язані з пригніченням процесів біоенергетики, розвитком глутаматної «ексайтотоксичності» та гіперпродукцією активних форм кисню. Не дивлячись на широкий спектр первинних та вторинних нейропротекторів, в теперішній час існує потреба в препаратах, які б володіли енерготропним ефектом, знижували прояви мітохондріальної дисфункції та нормалізували дисбаланс пулу аденілнуклеотидів. На пошук таких речовин спрямовані сили цілої плеяди вчених, проте результати не завжди є успішними.
Keywords: тези