Leadership theories in modern scientific discourse - Porada, O.; Kulichenko, A. K.; Порада, О.; Куліченко, Алла Костянтинівна (My University, 2022)
The article summarizes the scientific works by researchers who have studied the theories of leadership. The aim of the article is to cover the main theories of leadership. The authors of the article have used a variety of research methods to provide a comprehensive overview of leadership theories, including analysis, synthesis, generalization, and systematization. The authors argue that leadership theories have evolved over time, which is a widely accepted view among scholars. The article provides a useful classification of leadership theories into six main approaches, including great man theory, trait theory, behavioural theory, contingency theory, influence theory, and relational theory. Further research is needed in specific areas, such as educational leadership, higher education leadership, and teacher leadership, which is a valuable contribution to the field. У статті описано загальний огляд наукових робіт вчених, які проводили дослідження теорій лідерства. Метою дослідження є висвітлення теорій лідерства в сучасному науковому дискурсі. У статті застосовано такі методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення та систематизація – для вивчення філософських, психолого‐ педагогічних та методичних джерел з проблеми дослідження; термінологічний аналіз – для характеристики ключових понять дослідження; структурно‐ логічний аналіз – для визначення особливостей теорій лідерства. Оскільки у розвідці було проведено аналіз теорій лідерства, то з’ясовано, що лідерство – це процес впливу на групи людей з метою досягнення певних цілей. Визначено, що теорії лідерства розвивалися з часом в залежності від змін норм, ставлень і розуміння світу, і можуть бути згруповані в шість основних підходів: теорія великої людини, теорія рис, теорія поведінки, теорія непередбачуваних обставин, теорія впливу та теорія відносин.
Kulichenko A. K. - ОRCID ID: 0000‐0003‐1469‐3816
Keywords: leadership; educational leadership; leader; leadership theories; classification of leadership theories; great man theory; trait theory; behavioural theory; contingency theory; scientific discourse; лідерство; освітнє лідерство; лідер; теорії лідерства; класифікація теорій лідерства; теорія великої людини; теорія рис; поведінкова теорія; теорія непередбачуваних ситуацій; науковий дискурс