Прогнозування летального виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на ґрунті спектрального аналізу біоелектричної активності головного мозку - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2020)
Мета — визначити електроенцефалографічні критерії несприятливого вітального прогнозу виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу (ССВМК). Проведено проспективне, когортне дослідження 156 пацієнтів (середній вік — 66,7 ± 0,8 років) в гострому періоді ССВМК на тлі консервативної терапії. Діагноз встановлювали за даними клініко-нейровізуалізаційного обстеження. Дослідження біоелектричної активності головного мозку проводили в перші 2 доби від дебюту захворювання. Для розроблення критеріїв прогнозування використовували логістичний регресійний аналіз. Встановлено, що з ризиком летального виходу гострого періоду ССВМК незалежно асоційовані такі показники спектрального аналізу ЕЕГ‑паттерну: відносна спектральна потужність ритмів δ-діапазону інтактної гемісфери (відношення шансів ВШ (95 % довірчий інтервал ДІ) дорівнює 1,12 (1,08— 1,17), p < 0,0001), лобно-потиличний градієнт ритмів α-діапазону інтактної гемісфери (ВШ (95 % ДІ) = 5,96 (1,08—33,04), p = 0,0410) та міжпівкульова асиметрія абсолютної спектральної потужності ритмів β2-піддіапазону (ВШ (95 % ДІ) = 0,03 (0,001—0,88), p = 0,0419). Зазначені предиктори інтегровані в математичну модель для визначення індивідуального ризику летального виходу гострого періоду ССВМК (AUC (95 % ДІ) = 0,95 (0,90—0,98), p < 0,0001; точність прогнозування становить 89,7 %). Білатеральне домінування в структурі електроенцефалографічного паттерну ритмів δ-діапазону, інверсія від’ємного лобно-потиличного градієнта ритмів α-діапазону в обох півкулях, формування від’ємної міжпівкульової асиметрії абсолютної спектральної потужності ритмів δ-діапазону, α2-піддіапазону у фронтальних відділах та θ-, β-діапазонів у каудальних відділах головного мозку в перші 2 доби від дебюту ССВМК є електроенцефалографічними критеріями несприятливого вітального прогнозу виходу гострого періоду захворювання. Aim of the study — to detect electroencephalographic criteria of unfavorable vital outcome of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage (SSICH) . Prospective cohor t study of 156 patients (mean age 66,7 ± 0.8 years) in acute period of SSICH on the ground of conservative treatment. Diagnosis was made based on clinical neurological and visualization data. Bioelectrical brain activity was done during first 2 days of the onset. Logistic regressive analysis was used for elaboration of prognostic criteria. It was detected, that risk of lethal SSICH outcome is independently associated with the next spectral EEG‑pattern parameters: relative spectral rhythm of δ-band of intact hemisphere (odds ratio (OR) (95 % confidence interval (CI) is equal to 1.12 (1.08— 1.17), p < 0.0001), frontal occipital rhythm gradient of α-band of intact hemisphere (ОR (95 % CI) = 5,96 (1.08—33.04), p = 0.0410) and interhemispheric asymmetry of absolute spectral rhythm power of β2-band (OR (95 % CI) = 0.03 (0.001—0.88), p = 0.0419). These predictors were integrated into the mathematic model for individual prognosis of SSICH lethal outcome (AUC (95 % CI) = 0.95 (0.90—0.98), p < 0.0001, predictive accuracy is equal to 89.7 %). Bilateral predominance of electroencephalographic pattern of δ-band rhythm, inversion of negative frontal occipital rhythm gradients of α-band in both hemispheres, formation of negative interhemispheric asymmetry of absolute spectral rhythm power of δ-band, α2-band in frontal region and θ-, β-bands in parietal occipital regions in first 2 days from the SSICH onset are the EEG criteria for unfavorable vital outcome of SSICH.
Acute spontaneous intracerebral hemorrhage lethal outcome prediction on the ground of bioelectrical brain activity spectral analysis
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; електроенцефалографія; вітальний прогноз; intracerebral hemorrhage; electroencephalography; vital prognosis