Особливості перебігу, оптимізація діагностики та лікування ішемічної хвороби серця після перенесеної негоспітальної пневмонії - Кулинич, Таміла Олегівна; Kulynych, T. O. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
За результатами ретроспективної частини дослідження (аналіз 204 карток стаціонарних хворих) встановлено, що протягом року після перенесеної НП у 72 (35,47%) на ІХС розвинулись кардіоваскулярні події, з них 27 (37,5%) пацієнтів мали комбінацію 2-х та більше серцево-судинних ускладнень. Летальний наслідок спостерігався у 13,30% пацієнтів, переважно до 1 місяця від початку розвитку пневмонії. Основними причинами смерті були гострий інфаркт міокарда - 3 (11,11%), тромбоемболія легеневої артерії - 4 (14,81%), гостра лівошлуночкова недостатність (альвеолярний набряк легень) - 22 (81,48%) випадки. Наявність у хворих на ІХС із НП застійної серцевої недостатності (СН) ІІ-Б ст. підвищувала ймовірність розвитку нефатальних кардіоваскулярних подій протягом року в 1,8 раза (ВР 1,811; 95% ДІ 1,2142,702; р<0,05); IV клас за шкалою PSI/PORT асоціювався із підвищенням ризику летального наслідку у 2,7 раза (ВР 2,655; 95% ДІ 1,393-5,060; р<0,05). According to the results of the retrospective part of the study (analysis of 203 medical cards of inpatients), it was determined that during the year after the CAP, 72 (35,47%) of patients with CHD had cardiovascular events; 27 (37,50%) of them had a combination of 2 or more cardiovascular complications. The fatal outcome was observed in 13.30% of patients, predominantly up to 1 month after the onset of pneumonia. The main causes of death were: acute myocardial infarction - 11,11%, pulmonary embolism - 14,81%, acute left ventricular failure (alveolar pulmonary edema) - 81,48%. The presence of congestive heart faillure in patients with CHD and CAP increased the probability of development of non-fatal cardiovascular events during the year by 1,8 times (RR=1,811; 95% CI 1,2142,702; p<0,05), grade IV on the PSI/PORT scale was associated with an increased risk of death in 2,7 times (RR=2,655; 95% CI 1,393-5,060; p<0,05). Under the prospective part of study it was found out that CHD patients with CAP (n=60) among the clinical manifestations had 80% more frequent dyspnea (X2=15,722; df=1; p<0,05) and twice as likely recorded arrhythmias (х2=4,582; 9 df=1; p<0,05), but angina pain troubled by 52% less (х2=13,445; df=1; p<0,05) as compared with CHD patients without CAP (n=30).
The features of the course, optimization of diagnosing and treatment of coronary heart disease after community acquired pneumonia
Keywords: ішемічна хвороба серця; негоспітальна пневмонія; прогнозування перебігу; лікування; L-аргінін; coronary heart disease; community-aquired pneumonia; prognosis of course; treatment; L-arginine