Сучасні наукові погляди на клініку, систематику, діагностику та патоперсонологію ендогенних психозів з епізодичним перебігом (огляд літератури) - Підлубний, Віталій Леонідович; Хоміцький, Микола Євгенович; Подлубный, В. Л.; Хомицкий, М. Е.; Pidlubnyi, V.; Khomitskyi, M. (My University, 2020)
Вивчення літературних джерел з метою визначення сучасних наукових поглядів на клініку, систематику, діагностику та патоперсонологію ендогенних психозів з епізодичним перебігом. Результати. Проведений аналіз літературних джерел свідчить, що діагностичні та класифікаційні підходи, які в теперішній час застосовується для диференціації ендогенних психозів з епізодичним перебігом, є орієнтованими на поліморфну та мінливу симптоматику екзацербації захворювання. Це призводить до діагностичних помилок, погрішностей під час призначення підтримувальної терапії, погіршення комплаєнсу та подальшого поглиблення соціальної дезадаптації пацієнтів. Відмова від розробки механізмів патоґенезу на засадах нозологічного підходу неминуче призведе і до регресу рівня лікувально-реабілітаційних підходів — з етіопатогенетичного до симптоматичного. Висновки. Таким чином, в теперішній час зростає значення діагностичних методик, які є направленими на оцінку и диференціацію стійких симптомів хвороби, які зберігаються в період ремісії ендогенних психозів і відносяться до патоперсонологічних трансформацій. Дослідження і правильна діагностична оцінка цього багатокомпонентного кластеру психопатологічної симптоматики дозволяє оцінити нозологічну приналежність окремого клінічного випадку та визначити необхідні фармакологічні та соціально-реабілітаційні впливи з метою корекції наявних патоперсонологічних трансформацій та превенції загострення ендогенного психозу.

To study the literature in order to identify modern scientific views on the clinic, systematics, diagnosis and pathopersonalogy of endogenous psychoses with episodic course. Results. The analysis of the literature shows that the diagnostic and classification approaches of endogenous psychoses with episodic course, are focused on polymorphic and variable symptoms of exacerbation of the disease. This leads to diagnostic mistakes, errors in the appointment of maintenance therapy, deterioration of compliance and further deepening of social maladaptation of patients. Refusal to develop the mechanisms of pathogenesis on the basis of the nosological approach will inevitably lead to a regression of the level of treatment and rehabilitation approaches - from ethiopathogenetic to symptomatic.Conclusions. Thus, at present, the importance of diagnostic techniques aimed at assessing and differentiating persistent symptoms of the disease in the period of remission of endogenous psychoses and relate to pathopersonalogical transformations. Research and correct diagnostic assessment of this multicomponent cluster of psychopathological symptoms allows to assess the nosological affiliation of a particular clinical case and to determine the necessary pharmacological and social rehabilitation effects in order to correct existing pathopersonalogical transformations and prevent exacerbation of endogenous psychosis.

Изучение литературных источников с целью определения современных научных взглядов на клинику, систематику, диагностику и патоперсонологию эндогенных психозов с эпизодическим течением. Результаты. Проведенный анализ литературных источников показывает, что диагностические и классификационные подходы, которые в настоящее время применяются для дифференциации эндогенных психозов с эпизодическим течением, ориентированы на полиморфную и изменчивую симптоматику экзацербации заболевания. Это приводит к диагностическим ошибкам, погрешностям при назначении поддерживающей терапии, ухудшению комплаенса и дальнейшему углублению социальной дезадаптации пациентов. Отказ от разработки механизмов патогенеза на основе нозологического подхода неизбежно приведет и к регрессу уровня лечебно-реабилитационных подходов – с этиопатогенетического, до симптоматического. Выводы. Таким образом, в настоящее время возрастает значение диагностических методик, которые являются направленными на оценку и дифференциацию устойчивых симптомов болезни, которые сохраняются в период ремиссии эндогенных психозов и относятся к патоперсонологическим трансформациям. Правильная диагностическая оценка этого многокомпонентного кластера психопатологической симптоматики позволяет оценить нозологическую принадлежность отдельного клинического случая и определить необходимые фармакологические и социально-реабилитационные воздействия с целью коррекции имеющихся патоперсонологических трансформаций и превенции обострения эндогенного психоза.
Современные научные взгляды на клинику, систематику, диагностику и патоперсонологию эндогенных психозов с єпизодическим течением (обзор литературы)
Modern scientific views on the clinic, systematics, diagnosis and pathopersonalogy of endogenous psychosis with episodic course (literature riview)
Keywords: ендогенні психози; клініка; систематика; патоперсонологічні особливості; эндогенные психозы; клиника; систематика; патоперсонологические особенности; endogenous psychoses; clinic; systematics; pathopersonalogical features