Порівняльний аналіз перебігу кору у дорослих у епідемічні сезони 2012-2014 та 2017-2018 років - Федько, К. О.; Білокобила, Світлана Олександрівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. На початку 2000-х років ВООЗ поставила за мету елімінацію кору в Європейському регіоні, тобто припинення місцевої циркуляції вірусу завдяки широкому застосуванню вакцинації. Однак, ця мета не була досягнута, і в 2012-2014 роках й у 2017-2019 роках у країнах Європи, зокрема й в Україні, було відзначено значне зростання хворих на кір. Суттєвою особливістю кору в періоді її елімінації стало переважання серед захворілих дорослих. Мета дослідження – провести порівняльний аналіз клінічного перебігу кору у дорослих у епідемічні сезони 2012-2014 та 2017-2019 років. Матеріал і методи. Проведено аналіз 131 архівної історії хвороби пацієнтів з кором за 2012-2014 роки (31 пацієнт) та 2017-2019 роки (100 хворих), які знаходились на стаціонарному лікуванні у КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня ЗОР». Статистична обробка даних проведено з використанням сформованої бази пацієнтів в програмі «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., №AXXR712D833214FAN5).
Keywords: тези доповідей