Функціональний стан волейболісток збірної команди України напередодні відбіркової гри Чемпіонату Європи - Щуров, С. А. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В даний час продовжує бути актуальним вивчення функціонального стану спортсменів конкретного виду спорту, віку, статі, кваліфікації та періоду тренувального процесу [Михалюк Є.Л., 2015]. Це дослідження, одне з небагатьох, коли обстеження здійснюється в змагальному періоді і вимагає від лікаря відповіді про готовність спортсмена до відповідального старту. Мета дослідження. Провести обстеження волейболісток збірної команди України з визначенням показників серцево-судинної та автономної нервової системи напередодні відбіркових ігор Чемпіонату Європи 2018 року. Матеріал і методи. Обстеження включало запис ЕКГ в 12 відведеннях, вимірювання показників варіабельності серцевого ритму (ВСР) та центральної гемодинаміки, які проводилися на діагностичному автоматизованому комплексі "Кардіо +". Результати статистично оброблені з використанням програми Statistica for Windows 6,0 із застосуванням параметричних методів і корекційного аналізу Пірсона. Статистично значущими прийняті відмінності показників по величині рівня значущості р, що не перевищує 0,05.
Keywords: тези доповідей