Обґрунтування оптимальної концентрації полігексаметиленгуанідину фосфату в кондитерських лікарських формах антимікробної дії для фармакотерапії й профілактики захворювань пародонта - Курінний, Антон Валерійович; Количева, Наталія Леонідівна; Гладишев, Віталій Валентинович; Клементьєв, В. Г.; Дюдюн, А. Д. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У результаті вивчення антимікробної активності модельних систем льодяникової карамелі для терапії та профілактики пародонтитів з полігексаметиленгуанідину фосфатом встановлено, що його концентрація в лікарській формі статистично значущо впливає на ефективність композицій і прямо пропорційна ступеню антибактеріальної й протигрибкової активності. Виявлено, що 0,1% концентрація полігексаметиленгуанідину фосфату в льодяниковій карамелі має оптимальне сполучення антимікробної активності й споживчих властивостей з урахуванням необхідності незначної корекції смаку даної кондитерської лікарської форми. В результате изучения антимикробной активности модельных систем леденцовой карамели для терапии и профилактики пародонтитов с полигексаметиленгуанидина фосфатом установлено, что его концентрация в лекарственной форме статистически значимо влияет на эффективность композиций и прямо пропорциональна степени антибактериальной и противогрибковой активности. Выявлено, что 0,1% концентрация полигексаметиленгуанидина фосфата в леденцовой карамели обладает оптимальным сочетанием антимикробной активности и потребительских свойств с учетом необходимости незначительной коррекции вкуса данной кондитерской лекарственной формы. As a result of the made studying of the antimicrobial activity of lozenge caramel modelling systems with polyhexamethylenguanidine phosphate for therapy and prevention of periodontitis it is positioned that its concentration in dosage form statistically signiﬁcantly inﬂ uences on efﬁ cacy of compositions and is directly proportional to degree of antibacterial and antifungal activity. It is revealed that 0,1% concentration of polyhexamethylenguanidine phosphate in lozenge caramel possesses an optimum combination of antimicrobial activity and consumer properties taking into account necessity of insigniﬁcant correction of taste of this confection dosage form.
Keywords: полігексаметиленгуанідину фосфат; льодяникова карамель; антимікробна активність; споживчі властивості; полигексаметиленгуанидина фосфат; леденцовая карамель; антимикробная активность; потребительские свойства; polyhexamethylenguanidine phosphate; ozenge caramel; antimicrobial activity; consumer properties