World-view problems of existential uncertainty of human being in traummatized modern societies - Utiuzh, I. G.; Spytsia, N. V.; Утюж, Ірина Геннадіївна; Спиця, Наталя Валеріївна; Утюж, И. Г.; Спица, Н. В. (Вид-во Житомирського держ. ун-ту імені І. Франка, 2020)
The article provides a socio-philosophical analysis of the worldview problems of modern Ukrainian society. It is established that the fidelity of the Ukrainian people to their past and their active sacralization, immersion in history, lead to an ephemeral representation of the present and future of our state. Infantilism, unwillingness and inability to recognize maturity, which brings the rationalization of activity and responsibility for its results, is often a problem for the development of traumatized societies, Ukraine being a part of. Within the framework of the interdisciplinary methodology of the medical philosophy, the use of the clinical method is proposed to explain the foundations of "mutual understanding" in the structure of "the Self - the Other" and understanding the factors of its absence in modern Ukrainian society. Using the existential-phenomenological approach, the phenomenon of Nietzsche`s "forgetting" is analyzed as a metaphysical basis for understanding history and the possibility of applying this method within the framework of Ukrainian society to solve a significant number of social problems and risks. У статті здійснено соціально-філософський аналіз світоглядних проблем сучасного українського суспільства. Встановлено, що прив’язаність українського народу до свого минулого і активна його сакралізація, заглиблення в історію призводить до ефемерного уявлення про теперішнє і майбутнє українського соціуму. Інфантильність, небажання і невміння визнавати зрілість, яка містить у собі раціоналізацію діяльності і відповідальність за її результати, є атрибутивною ознакою розвитку травматизованих суспільств, до яких у повній мірі можна віднести й сучасне українське суспільство. В межах міждисциплінарної методології філософії медицини запропоновано використання клінічного методу для пояснення засад "взаєморозуміння" в структурі "Я – Інший" і розуміння факторів його відсутності в модерному українському суспільстві. На підставі використання екзистенційно-феноменологічного підходу проаналізовано феномен ніцшеанського "забування" як метафізичну основу розуміння історії і можливість застосування цього методу в українському суспільстві для вирішення значної кількості соціальних проблем і ризиків.
Світоглядні проблеми екзистенціальної невизначеності буття людини в травматизованих суспільствах сучасності
Мировоззренческие проблемы экзистенциальной неопределенности бытия человека в травматизированных обществах современности
Keywords: Mutual Understanding; Clinical Method; Worldview; Sociocode; Traumatized Society; Existential Uncertainty; Pathology of the Masses; взаєморозуміння; соціокод; травматизоване суспільство; взаимопонимание; социокод; травматизированное общество