Моделювання хронічного запалення яєчників - Волкова, Н. О.; Юхта, М. С.; Юрчук, Т. О.; Степанюк, Л. В.; Іванова, О. Д.; Павлович, О. В.; Волкова, Н. А.; Юрчук, Т. А.; Иванова, Е. Д.; Павлович, Е. В.; Volkova, N. O.; Yuhta, M. S.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Збереження репродуктивного здоров’я населення – високопріоритетний напрям сучасної медицини. У багатьох випадках причиною порушення репродуктивної функції у жінок є хронічні запалення органів малого тазу. Для дослідження можливості застосування інактивованої вакцини Staphylococcus aureus штам 209 для моделювання хронічного запалення яєчників використали 25 непородистих статевозрілих білих мишей-самок. У виведених із досліду тварин у контрольні строки експерименту (7, 14, 21 та 31 доба) візуально оцінювали стан органів черевної порожнини та забирали придатки матки із прилеглими пасмами сальника. Для визначення морфологічних змін в яєчниках виготовляли гістологічні препарати, котрі забарвлювали гематоксиліном та еозином. Показано, що внутрішньочеревинне введення інактивованої вакцини Staphylococcus aureus штам 209 на 21 добу призводило до формування хронічного продуктивного запалення в яєчниках мишей. Це свідчить про перспективність цієї моделі хронічного запалення яєчників для дослідження ефективності різних методів лікування цієї патології, у тому числі клітинної терапії. Сохранение репродуктивного здоровья населения – высокоприоритетное направление современной медицины. Во многих случаях причиной нарушения репродуктивной функции у женщин являются хронические воспаления органов малого таза. С целью исследования возможности использования инактивированной вакцины Staphylococcus aureus штамм 209 для моделирования хронического воспаления яичников использовали 25 беспородных половозрелых белых мышей-самок. У выведенных из опыта животных в контрольные сроки эксперимента (7, 14, 21 и 31 сутки) визуально оценивали состояние органов брюшной полости и забирали придатки матки с прилежащими прядями сальника. Для определения морфологических изменений в яичниках изготавливали гистологические препараты, которые окрашивали гематоксилином и эозином. Показано, что внутрибрюшинное введение инактивированной вакцины Staphylococcus aureus штамм 209 на 21 сутки приводило к формированию хронического продуктивного воспаления в яичниках мышей. Это свидетельствует о перспективности этой модели хронического воспаления яичников для исследования эффективности разных методов лечения этой патологии, в том числе клеточной терапии. Aims. To investigate the ability of using the inactivated vaccine of Staphylococcus aureus strain 209 for modeling of chronic infl ammation of the ovaries in laboratory mice. Materials and methods. 25 mature outbred white female mice weighing 18–20 g were used as experimental animals with one-fold intraperitoneal injection of inactivated Staphylococcus aureus strain 209 vaccine in the dose of 50х106 microbial bodies in 0,3 ml of physiological solution. Results. Histologically the dominance of atresia over the follicle growth with the development of sclerotic changes and their total number reducing was observed on the 21st day of the experiment. At the early terms in the blood of experimental animals leukocytosis was monitored, and, beginning from the 14th day, infl ammation acquired signs of chronic, manifested in decreasing of leukocyte number without normalization of this parameter until the end of the experiment. Conclusion. Intraperitoneal injection of inactivated vaccine of Staphylococcus aureus strain 209 on the 21st day led to the formation of chronic productive infl ammation in mice ovaries.
Моделирование хронического воспаления яичников
Modeling of chronic ovary infl ammation
Keywords: оофорит; яєчники; фолікул; лейкоцити; яичники; фолликул; лейкоциты; oophoritis; ovaries; ovarian follicle; leukocytes