Синтез, фізико-хімічні та біологічні властивості похідних 4-алкіл-5-(((3-R-1H-1,2,4-триазол-5-іл)тіо)метил)-4H-1,2,4-триазол-3-тіолів - Карпун, Євген Олександрович; Karpun, Ye. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Дисертаційна робота присвячена пошуку нових біоактивних сполук У ряді похідних 4-алкіл-5-(((3-(піридин-4-іл)-1H-1,2,4-триазол-5-іл)тіо)метил)-4H-1,2,4-триазол-3-тіолів з потенційною протимікробною, протигрибковою, антигіпоксичною, антиоксидантною активністю, встановленню певних закономірностей «структура-біологічна дія» та подальшим рекомендаціям щодо сполук, які можуть бути кандидатами для створення діючих речовин потенційних препаратів. Суттєва частина досліджень в області фармацевтики направлена на пошук нових перспективних біологічно активних сполук на основі гетероциклів. 1,2,4-Триазоли та їх похідні являють собою величезний клас гетероциклічних сполук, які мають широкий спектр фармакологічної активності. Добре відомими класичними представниками препаратів цієї системи є: вориконазол – протигрибковий препарат, алпразолам – використовується для лікування тривоги та панічних розладів та рибоцикліб – протипухлинний засіб. Похідні 1,2,4-триазолу продемонстрували потенціал у лікуванні широкого спектра захворювань, включаючи рак, бактеріальні інфекції та неврологічні розлади. Розробка нових похідних з покращеними фармакокінетичними та фармакодинамічними властивостями може привести до появи більш ефективних та безпечніших ліків. The thesis is devoted to the search for new bioactive compounds in the series of 4-alkyl-5-(((3-(pyridin-4-yl)-1H-1,2,4-triazole-5-yl)thio)methyl)-4H-1,2,4-triazole-3-thiols derivatives with potential antimicrobial, antifungal, antihypoxic and antioxidant activity, establishing some "structure–activity relationship" patterns, and further recommendations due to the compounds that can be candidates for the creation of potential drugs’ active substances. A significant part of research in the field of pharmaceutics is directed to the search for new promising biologically active compounds based on heterocycles. 1,2,4-triazoles and their derivatives is a huge class of heterocyclic compounds that have a wide spectrum of pharmacological activity. Well-known classic representatives of this system’s drugs are: voriconazole is an antifungal drug, alprazolam is used for the treatment of anxiety and panic disorders, and ribociclib is an antitumor drug. 1,2,4-triazole derivatives have shown a potential in the treatment of a wide range of diseases, including cancer, bacterial infections, and neurological disorders. The development of new derivatives with improved pharmacokinetic and pharmacodynamic properties can lead to the emergence of more effective and safer drugs. Continuation of the research in this direction is a very important and urgent task for scientists from all over the world in the field of Pharmacy and Medicinal Chemistry.
Synthesis, physical, chemical and biological properties of 4-alkyl-5-(((3-R-1H-1,2,4-triazole-5-yl)thio)methyl)-4H-1,2,4-triazole-3-thiols derivatives
Keywords: синтез; фізико-хімічні властивості; біологічна активність; 1,2,4-триазол; молекулярний докінг; антиоксидантна активність; протимікробна активність; молекулярна динаміка; віртуальний скринінг; ADMET; LC50; IC50; synthesis; physical and chemical properties; biological activity; 1,2,4-triazole; molecular docking; antioxidant activity; antimicrobial activity; molecular dynamics; virtual screening