Прогностический потенциал циркулирующего стромелизина-1 у пациентов, перенесших Q-инфаркт миокарда. Результаты проспективного однотодичного исследования - Березин, А. Е.; Самура, Т. А.; Березін, Олександр Євгенійович; Самура, Тетяна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Обстежено 85 хворих обох статей з документованим Q-інфарктом міокарда протягом одного року після госпіталізації з цього приводу. Як тверді клінічні кінцеві точки враховували всі фатальні й не фатальні атеротромботичні події, потреба в ургентній ангіопластиці, стентуванні, всі випадки серцевої недостатності та госпіталізації з цієї причини. При уніваріантному аналізі виявилось, що перевищення плазмової концентрації стромелізину-1 (матриксной протеїнази-3) вище 9,7 нг/мл асоціюється зі збільшенням ризику однорічної смертності серед пацієнтів, які перенесли Q-інфаркт міокарда. Використання в прогностичній моделі аналізу вмісту циркулюючих ММП-3 і ММП-9 співвідноситься з підвищенням позитивної передбачуваної цінності кожного з них, досягаючи 70% при прогностичних чутливості та специфічності 84% і 82% відповідно. Додаткова оцінка концентрації NT-pro-НУП не сприяє підвищенню сумарного прогностичного потенціалу ММП-3 і ММП-9, особливо у осіб з наявністю гострої серцевої недостатності з класом Killip вище 1 од. при госпіталізації. Обследованы 85 больных обоего пола с документированным Q-инфарктом миокарда на протяжении одного года после госпитализации по этому показанию. В качестве твердых клинических конечных точек учитывали все фатальные и не фатальные атеротромботические события, потребность в проведении ургентной ангиопластики, стентирования, все случаи сердечной недостаточности и госпитализации в связи с этой причиной. При проведении унивариантного анализа оказалось, что превышение плазменной концентрации стромелизина-1 (матриксной протеиназы-3) выше 9,7 нг/мл тесно ассоциируется с увеличением риска одногодичной смертности среди пациентов, перенесших Q-инфаркт миокарда. Использование в прогностической модели анализа содержания циркулирующих ММП-3 и ММП-9 соотносится с повышением позитивной предсказующей ценности каждого из них, достигая 70% при прогностических чувствительности и специфичности 84% и 82% соответственно. Дополнительная оценка концентрации NT-pro-НУП не способствует повышению суммарного прогностического потенциала ММП-3 и ММП-9, особенно у лиц с наличием острой сердечной недостаточности с классом Killip выше 1 ед. при госпитализации. 85 patients (male and female) with documented Q-myocardial infarction (MI) were observed during 1 year after hospitalization period due to mentioned above indication. In has been identified hard end-point included all fatal and non-fatal atherotrombotic events, new cases of both urgently angioplastic and stenting, all newly diagnostic cases of heart failure and hospitalization ration due to this reason. Univariant analysis showed that increase of circulating stromelysin-1 above optimal cut-point (9.7 ng/ml) was closely associated with up of 1-year cardiovascular mortality risk in patients after Q-MI. Prognostic model of compromise with both MMP-3 and MMP-9 is tightly related with positive prognostic value of 70% (prognostic sensitivity and specify are 84% and 82% respectively). Additional assessment of pre-discharge NT-pro-BNP cannot improve summary predispose capacity of both MMP-3 and MMP-9, especially in patients with pre-admission Killip class acute HF >1 unit.
Keywords: циркулюючий стромелізин-1; інфаркт міокарда; клінічні результати; прогноз; циркулирующий стромелизин-1; инфаркт миокарда; клинические исходы; прогноз; circulating stromelysin-1; myocardial infarction; clinical outcomes; prognosis