Шляхи оптимізації фангокорекції стану здоров’я військовослужбовців: рекомендації лікарю-реабілітологу - Шматенко, О. П.; Кучмістова, О. Ф.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Тарасенко, В. О.; Кучмістов, В. О.; Кричковська, А. М.; Шматенко, А. П.; Кучмистова, Е. Ф.; Бушуева, И. В.; Тарасенко, В. А.; Кучмистов, В. А.; Кричковская, А. М.; et al. (My University, 2020)
Успішне вирішення завдань, покладених на медичну службу вимагає високого рівня забезпеченості особового складу вітчизняних Збройних Сил максимально широким спектром лікувально‐ профілактичних засобів, у т.ч. природного походження. Україна займає позицію лідера серед європейських країн за рівнем забезпеченості цінними природними лікувальними ресурсами, за їх значимістю одними з найбагатших вважаються південно‐східні регіони ‐ Дніпропетровський та Запорізький, що й обумовило об’єкт дослідження. Як показав скринінг‐аналіз, до сьогодні залишаються повністю не з’ясованими особливості формування ресурсного потенціалу цих регіонів, не узагальнені потужні можливості проведення лікувально‐реабілітаційної роботи засобами природного походження серед військовослужбовців на відповідних курортних і позакурортних територіях. Успешное решение задач, возложенных на медицинскую службу требует высокого уровня обеспечения личного состава отечественных Вооруженных Сил максимально широким спектром лечебно‐профилактических средств, в т.ч. природного происхождения. Украина занимает лидирующие позиции среди европейских стран по уровню обеспеченности ценными природными лечебными ресурсами. Среди наиболее ресурсообеспеченных особо выделяются Днепропетровская и Запорожская области, що и обусловило обьект исследования. Как показал скрининг‐анализ, до сегодняшнего дня остаются полностью не изученными особенности формирования ресурсного потенциала этих регионов, не обобщались консолидированные возможности проведения лечебно‐реабилитационной работы средствами природного происхождения среди военнослужащих на соответствующих курортных и внекурортных территориях. A successful problem addressing, imposed on the medical service, requires a high‐level supply of domestic military personnel with the widest possible range of preventive and curative measures, including of the natural origin. Ukraine sets the leading position among European countries for the level of valuable natural curative resources the richest considered to be Dnipropetrovsk and Zaporizhzhya regions, which defined the subject of research. According to screening analysis, the nature of the formation of natural resource potential in these regions remain unclear, the summary data of the robust possibilities of curative‐rehabilitat.
Пути оптимизации фангокоррекции состояния здоровья военнослужащих: рекомендации врачу‐реабилитологу
Approaches for optimisation of pelotherapia of servicemen: recommendations for physiatrists
Keywords: військовослужбовці; лікувальні грязі; пелоїди; пелоїдопрепарати; реабілітація; Дніпропетровська та Запорізька області; военнослужащие; лечебные грязи; пелоиды; пелоидопрепараты; реабилитация; Днепропетровская и Запорожская области; military personnel; therapeutic muds; peloids; peloid products; rehabilitation; Dnipropetrovsk region; Zaporizhzhia region