Оценка взаимовлияния симпато-адреналовой системы и психоэмоционального состояния беременных - Сюсюка, В. Г.; Syusyuka, V. G.; Сюсюка, Володимир Григорович (Запорожский государственный медицинский университет, 2015)
С целью оценки взаимовлияния симпато-адреналовой системы и психоэмоционального состояния обследовали 30 беременныхво ІІ и ІІІ триместрах. Психоэмоциональное состояние оценивали на основании структурированного интервью, анкетирования и психологических тестов; уровень катехоламинов (адреналин, норадреналин, дофамин) и ДОФА определяли в моче, собранной за сутки. Установлено преобладание отклоняющегося от оптимального типа психологического компонента гестационной доминанты (56,7%). По данным самооценки тревожности, в 46,7% случаев уровень ситуативной тревожности был низким. Тем не менее при оценке личностной тревожности низкий ее уровень отмечен только у 6,7% беременных. Уровень норадреналина у беременных с отклоняющимся от оптимального типом психологического компонента гестационной доминанты составил 41,73±21,48 и был статистически достоверно (p<0,05) выше соответствующего показателя беременных с оптимальным типом (18,31±2,32). Такие изменения могут свидетельствовать о напряжении медиаторного звена симпато-адреналовой системы. З метою оцінювання взаємовпливу симпато-адреналової системи та психоемоційного стану обстежили 30 вагітних у ІІ та ІІІ триместрах. Психоемоційний стан оцінювали ґрунтуючись на структурованому інтерв’ю, анкетуванні та психологічних тестах; рівень катехоламінів (адреналін, норадреналін, дофамін) і ДОФА визначали у сечі, зібраній протягом доби. Встановили переважання психологічного компонента гестаційної домінанти, який відхиляється від оптимального (56,7%). За даними самооцінювання тривожності, в 46,7% випадках рівень ситуативної тривожності був низьким, але під час оцінювання особистісної тривожності низький її рівень визначили тільки у 6,7% вагітних. Рівень норадреналіну у вагітних із типом психологічного компонента гестаційної домінанти, що відхиляється від оптимального (41,73±21,48), був статистично вірогідно (р<0,05) вищим за відповідний показник вагітних з оптимальним типом (18,31±2,32). Такі зміни можуть свідчити про напруження медіаторної ланки симпато-адреналової системи. Aim. Based on estimation of psychoemotional state and factors of sympathoadrenal system of 30 pregnant women mutual infl uence of sympathoadrenal system and psychoemotional state was estimated. Methods and results. Deviation from optimal type of gestational dominant psychological component was detected in 56.7% of the patients. According to the data of anxiety self-assessment there was revealed that in 46.7% of cases level of state anxiety was low but during estimation of trait anxiety its low level was detected only in 6.7% of pregnant women. Noradrenaline concentration in the pregnant women with type deviating from the optimal one (41.73 ± 21.48) was statically and evidently (p < 0.05) higher than the correspondent index which the pregnant women with optimal type of PCGD (18.31 ± 2.32) had. Conclusion. Such changes can indicate intenseness of mediator link of the sympathoadrenal system.
Оцінювання взаємовпливу симпато-адреналової системи та психоемоційного стану вагітних
Estimation of the mutual infl uence of sympathoadrenal system and psychoemotional state of the pregnant women
Keywords: беременность; психоэмоциональное состояние; тревожность; катехоламины; норадреналин; вагітність; психоемоційний стан; тривожність, катехоламіни; норадреналін; Pregnancy; Psychoemotional state; Anxiety; Catecholamines; Noradrenaline