Функціональна недостатність опорно-рухового аппарата у хворих на ревматоїдний артрит у дебюті хвороби: предиктори раннього розвитку та можливості прогнозування - Рекалов, Д. Г. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Прогресування функціональної недостатності опорно-рухового апарата у хворих на ревматоїдний артрит у його ранній стадії розвитку є визначальним фактором тимчасової непрацездатності та первинної інвалідності пацієнтів за умови подальшого прогресування хвороби. Тому актуальним є встановлення факторів, що впливають на розвиток функціональної недостатності при ревматоїдному артриті, їх зв’язок зі статтю хворих, параметрами активності хвороби, наявністю вісцеритів тощо. На основі результатів клініко-інструментального та лабораторного моніторингу 183 хворих на ревматоїдний артрит тривалістю до 1 року від початку клінічної маніфестації захворювання встановлено фактори несприятливого перебігу хвороби та визначено вірогідні прогностичні маркери прогресування функціональної недостатності опорно-рухового апарата, що є суттєвими для розуміння патогенезу хвороби та корисними для використання в клінічній практиці з метою формування індивідуального підходу до патогенетичного лікування хворих на ревматоїдний артрит. Прогрессирование функциональной недостаточности опорно-двигательного аппарата у больных ревматоидным артритом в ранней стадии развития является определяющим фактором временной неработоспособности и первичной инвалидности пациентов при условии последующего прогрессирования болезни. Поэтому актуальным является установление факторов, которые влияют на развитие функциональной недостаточности при ревматоидном артрите, их связь с полом больных, параметрами активности болезни, наличием висцеритов и других факторов. На основе результатов клинико-инструментального и лабораторного мониторинга 183 больных ревматоидным артритом длительностью до 1 года от начала клинической манифестации заболевания установлены факторы неблагоприятного течения болезни и определены достоверные прогностические маркеры прогрессирования функциональной недостаточности опорно-двигательного аппарата, что является существенным для понимания патогенеза болезни и полезным для использования в клинической практике с целью формирования индивидуального подхода к патогенетическому лечению больных ревматоидным артритом. Functional insufficiency of joints (FI) progression in rheumatoid arthritis patients at the early disease stage is the defining factor of temporary disability and primary disablement of such patients under subsequent illness progressing. Therefore, it is actual to reveal factors which influence FI development in RA, and their association with sex, RA activity, systemic lesions and other factors. On the basis of the results of clinical, instrumental and laboratory monitoring of 183 RA patients with clinical symptoms’ duration less then 1 year, the factors of unfavorable prognosis were established, and authentic prognostic markers of FI development were defined, that is essential for understanding the RA pathogenesis, and useful in clinical practice for the purpose of individual approach formation to pathogenetic treatment of RA.
Keywords: ревматоїдний артрит; прогноз; опорно-руховий аппарат; функціональна недостатність; фактори; ревматоидный артрит; прогноз; опорно-двигательный аппарат; функциональная недостаточность; факторы; rheumatoid arthritis; prognosis; locomotory system; functional insufficiency; factors