Інцидентність післяопераційного делірію та когнітивних порушень у пацієнтів похилого віку при планових оперативних втручаннях - Демитер, І. М.; Воротинцев, Сергій Іванович; Доля, Олег Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. За даними ВООЗ населення планети стрімко старіє. До 2050 р. кількість осіб літнього віку збільшиться до 38%. У пацієнтів похилого віку спостерігається зниження фізіологічних резервів, на які додатково впливають хвороба, когнітивні порушення, зношеність та поліморбідність. За даними JorgeIF та співав., 1/3 пацієнтів після хірургічних втручань мають післяопераційний делірій (ПОД). ПОД призводить до збільшення часу перебування пацієнтів на штучній вентиляції легень, тривалості лікування у відділеннях інтенсивної терапії (ВАІТ) та перебування в лікарні, що підвищує ризик госпітальної летальності та когнітивних порушень після виписки. ПОД не самостійна хвороба, а клінічний синдром. Причини розвитку ПОД можуть бути різноманітними, але в цілому, вони реалізують свій вплив на центри збудження та уваги головного мозку через порушення метаболічних процесів та міжклітинних взаємодій. Інцидентність делірію залежить від багатьох факторів, одним з яких є терміновість операції. Мета дослідження:виявити частоту ПОД та ступінь когнітивних порушень у пацієнтів похилого віку при планових оперативних втручаннях. Матеріали і методи. Після погодження протоколу дослідження комісією з питань біоетики Запорізького державного
Keywords: тези доповідей