Особливості ЕКГ-показників у плавців, які відрізняються за статтю і кваліфікацією - Щуров, С. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Дослідженнями останніх років виявлена чітка закономірність зближення спортивного результату у висококваліфікованих спортсменів обох статей, що спеціалізуються в одному і тому ж виді спорту, в міру зближення їх морфологічних і функціональних показників, що обумовлюють можливість досягнення високого спортивного результату [Соболева Т.С., 2003; Михалюк Є.Л., Соболева Т.С. 2013]. Особливо яскраво ця закономірність простежується в плаванні, бігу на довгі і марафонські дистанції. Показано, що ознаки, близькі за рівнем розвитку у спортсменів обох статей, сприяють зближенню функціональних можливостей і спортивних результатів спортсменів, а ознаки, які дуже різняться, є обмеженням в досягненні жінками результатів, близьких до чоловіків [Абрамова Т.Ф.,зі співавт., 2003]. Мета роботи. Порівняти електрокардіографічні показники у жінок і чоловіків, які займаються плаванням на дистанції від 100 до 400 метрів, та відрізняються за спортивною кваліфікацією.
Keywords: тези доповідей