Динаміка лінійних розмірів менісків при моделюванні синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини у щурів - Волошин, Микола Анатолійович; Абросімов, Юрій Юрійович (My University, 2015)
Протягом останнього часу захворювання опорно-рухового апарату знаходяться у числі провідних патологій серед проблем сучасної медицини. Серед них особливу позицію займає недиференційована дисплазія сполучної тканини. В роботі вивчено динаміку лінійних розмірів менісків при моделюванні синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини у щурів після внутрішньоплідного введення стафілококового анатоксину. Виявлено, що після пренатальної дії антигенів відбувається зміна динаміки морфогенезу менісків, що проявляється зменшенням його лінійних розмірів, найбільш вираженим на 90-ту добу життя. В последнее время заболевания опорно-двигательного аппарата находятся в числе ведущих патологий среди проблем современной медицины. Среди них особое положение занимает недифференцированная дисплазия соединительной ткани. В работе изучена динамика линейных размеров менисков при моделировании синдрома недифференцированной дисплазии соединительной ткани у крыс после внутриплодного введения стафилококкового анатоксина. Выявлено, что после пренатального действия антигенов происходит изменение динамики морфогенеза менисков, что проявляется уменьшением его линейных размеров, наиболее выраженным на 90-е сутки жизни. In recent years, diseases of the musculoskeletal system are among the leading pathologies and problems of modern medicine. Undifferentiated connective tissue dysplasia holds a special position among them. In the work we studied the dynamics of the linear dimensions of the menisci in modeling of undifferentiated connective tissue dysplasia syndrome in rats after intrafetal injection of staphylococcal anatoxin. It was revealed that after prenatal action of antigens there is a change of dynamics of menisci morphogenesis, which is manifested by the decrease in its linear dimensions, the most expressed on the 90th day of life.
Keywords: меніск; недиференційована дисплазія сполучної тканини; внутрішньоутробна дія антигенів; мениск; недифференцированная дисплазия соединительной ткани; внутриутробное действие антигенов; meniscus; undifferentiated connective tissue dysplasia; prenatal action of antigens