Епідеміологічні особливості сальмонельозів на території Запорізької області - Поліщук, Наталія Миколаївна; Полищук, Н. Н.; Козирєва, В. Г.; Ковязіна, Л. С.; Цвяткова, В. О.; Сергач, О. М. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено аналіз розповсюдженості сальмонельозів на території Запорізької області. Визначено захворюваність серед різних груп населення області. Протягом роботи виявлено поступову зміну збудників сальмонельозів у Запорізькій області, що супроводжується зменшенням питомої ваги штамів S. enteritidis, S. typhimurium та переважним виявленням S. blegdam. Представлен анализ распространенности сальмонеллезов на территории Запорожской области. Определена заболеваемость среди разных групп населения. В ходе работы выявлена постепенная смена возбудителей сальмонеллезов в Запорожской области, сопровождаемая уменьшением высеваемости штаммов S. enteritidis, S. typhimurium и увеличением удельного веса серовара S. blegdam. The analysis of salmonellosis prevalence in Zaporozhye region is presented. Morbidity is deﬁned among the different groups of population. Gradual change of causative agents of salmonellosis in Zaporozhye region was revealed which is accompanied by decrease of sowing of cultures S. enteritidis, S. typhimurium and by increase of serovar S. blegdam speciﬁc weight .
Keywords: сальмонельоз; захворюваність; серовар; S. blegdam; S. enteritidis; S. typhimurium; сальмонеллез; заболеваемость; salmonellosis; morbidity; serovar