Алгоритм застосування типоспецифічної системи психокорекції афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад - Плєхов, Владислав Андрійович; Pliekhov, V. A. (My University, 2023)
З метою розробити алгоритм застосування типоспецифічної системи психокорекції афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад, було проведено проспективне дослідження. Матеріали та методи. За умови надання інформованої згоди та з дотриманням принципів біоетики протягом 2019-2020 рр. було обстежено 128 хворих на шизотиповий розлад, що перебували на амбулаторному лікуванні у КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» ЗОР (м. Запоріжжя), серед яких було відібрано 100 хворих. Для досягнення мети були використані клініко-анамнестичний та клініко-психопатологічний методи. За результатами дослідження було сформовано покроковий алгоритм використання типоспецифічної системи психокорекції афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад, який передбачає в рамках першого кроку визначення наявності діагнозу «Шизотиповий розлад» із використанням критеріїв МКХ-10, другого кроку – визначення спектру наявних афективних порушень та їх типологізацію відповідно до попередньо встановленої систематики, третього – факультативну корекцію схем підтримуючої фармакологічної терапії, четвертого – проведення безпосередньо психокорекційних заходів, та п’ятого – визначення їх ефективності з проведенням психодіагностичного дослідження. Висновок. Розроблено алгоритм використання типоспецифічної системи психокорекції афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад, який не є чіткою інструкцією та має лише рекомендаційний характер та покликаний структурувати взаємодію спеціаліста з хворим.
Application algorithm of a typospecific system for psychocorection of affective pathology in patients with schizotypal disorder
Keywords: шизотиповий розлад; шизофренія; афективні порушення; депресія; коморбідність у психіатрії; психокорекція