Вивчення анатомічної будови листка рижію посівного - Тржецинський, Сергій Дмитрович; Цикало, Тетяна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Рід рижій (Camelina Crantz) – рід однорічних рослин родини капустяні (Brassicacaceae). В Україні існує 6 видів роду рижій, найпоширенішим з яких є рижій посівний (Camelina sativa (L.) Crantz). Батьківщиною рижію вважається південно-східна частина Азії та східна Європа, де ще зустрічаються його дикі форми. У культуру введений ще в другій половині XIX століття. До цих пір він розглядався як засмічувач багатьох рослин, в основному, льону. В даний час в Україні рижій вирощуються на незначних площах в Поліссі та Північному Лісостепу. Стебло округле, опушене, гладке висотою 70-75 см. Листки середні, рівні, зеленого кольору. Суцвіття - китиця. Квітки дрібні, жовті, мають чотири чашолистики, спрямовані вгору. Плід - багатонасіннєвий стручечок довжиною 7-10 мм оберненояйцеподібної форми. У стручечку зазвичай міститься 12-14 насінин. При дозріванні стручечок не розтріскується. Насіння оранжево- коричневого кольору, довгасті з неглибокою борозенкою. Насіння і траву рижика використовують у народній медицині у вигляді припарок для пом’якшення пухлин, траву – для обмивання запалених очей. Жирна олія корисна при місцевих подразненнях шкіри. Листки мають противоглистні властивості. Відвар насіння знаходить використання замість гірчичників. Жирна олія надзвичайно корисна для здоров’я. Її регулярний прийом призводить до зниження холестерину в крові. Також рижикову олію використовують при виразці шлунку, опіках, ранах. Жирна олія використовується в харчовій промисловості, в техніці та косметиці. Мета дослідження. Вивчити анатомічну будову та визначити загальні діагностичні мікроскопічні ознаки листка рижію посівного. Матеріали та методи. В якості об’єкту дослідження використовувалося листя рижію посівного. Рослинна сировина вирощена на території Запорізької області. Для мікроскопічних досліджень використовували свіжу рослинну сировину. Зрізи і препарати з поверхні робили за відомими методиками. Анатомічну будову вивчали за допомогою мікроскопу Мікроскоп Granum N-180 M з відеонасадкою DC 1300.
Keywords: тези доповідей