Морфофункціональні особливості плаценти у жінок з гіпертензивними розладами під час вагітності - Круть, Юрій Якович; Дейніченко, Олена Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Однією з найбільш складних сучасних проблем в акушерстві є поєднання артеріальної гіпертензії та вагітності через високий ризик перинатальних та акушерських ускладнень. Важливе значення для визначення результату вагітності має ступінь тяжкості, тривалість захворювання, важкість ускладнень, вік пацієнтки а також планування вагітності. Частота гіпертензивних розладів при вагітності за останні 20 років зросла на 30%. Супутні артеріальній гіпертензії морфологічні зміни плаценти лежать в основі розвитку патологічних станів плода. Мета: Провести ретроспективний аналіз історій пологів і результатів гістологічного дослідження посліду у жінок з артеріальною гіпертензією в залежності від форми та ступеня важкості захворювання за період з січня 2017 року по січень 2018 року, які народжували в Комунальному закладі «Обласний перинатальний центр» Запорізької обласної ради. Вивчити особливості гістологічної структури плаценти у жінок з гіпертензивними розладами. Матеріал і методи. Проведено аналіз 112 історій вагітності та пологів і результатів гістологічного дослідження посліду в КУ «ОПЦ» ЗОР за період з січня 2017 року по січень 2018 року, а також медичних карт новонароджених. Вік жінок на момент пологів був від 17 до 44 років і в середньому склав 27,5±0,43 року. Тривалість артеріальної гіпертензії– від 1 року до 18 років, в середньому – 9,3±0,58 року. Пацієнтки розділені на дві групи: І група - 56 жінок з гіпертензивними розладами, ІІ група – 56 жінок з нормотонією і доношеною вагітністю. У першій групі були виділені три підгрупи: 1- жінки з хронічною артеріальною гіпертензією, 2- жінки з гестаційною артеріальною гіпертензією, 3- вагітні з прееклампсією.
Keywords: тези доповідей