Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура. Клінічний випадок - Сиволап, Віталій Вікторович; Новіков, Євген Вячеславович; Онішко, О. Г.; Сыволап, В. В.; Новиков, Е. В.; Онишко, О. Г.; Syvolap, V. V.; Novikov, Ye. V.; Onishko, O. G. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура – хвороба, що найчастіше викликає геморагічний синдром у гематологічній практиці. Мета роботи – привернути увагу лікарів-інтерністів до проблеми тромбоцитопеній та геморагічних васкулітів. У статті описано клінічний випадок захворювання жінки у віці 30 років. Діагноз поставлено на підставі аналізу скарг та анамнезу хвороби, виявлення на шкірі класичного висипу мікроциркуляторного типу, а також з урахуванням результатів додаткових методів обстеження. Описані основні етапи діагностичного пошуку та здійсненого диференціального діагнозу, динаміка стану хворої та лабораторних показників, наведені результати виконаних інструментальних досліджень як на вторинному, так і на третинному рівнях надання медичної допомоги. Коротко описано лікування та його результати. Після наведення клінічного випадку зроблені висновки щодо необхідності встановлення причин тромбоцитопеній, описані деякі аспекти сучасного лікування хвороби, що вивчається, та надання невідкладної допомоги при геморагічному синдромі, котрий спричинений зниженням кількості тромбоцитів. Идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура – заболевание, наиболее часто вызывающее геморрагический синдром в гематологической практике. Цель работы – обратить внимание врачей-интернистов на проблему тромбоцитопений и геморрагических васкулитов. В статье описан клинический случай болезни женщины в возрасте 30 лет. Диагноз был поставлен на основании жалоб и анамнеза болезни, выявления на коже классической сыпи микроциркуляторного типа, а также данных дополнительных методов обследования. Описаны основные этапы диагностического поиска и проведённого дифференциального диагноза, динамика состояния больной и динамика лабораторных показателей, приведены результаты инструментальных обследований – как на вторичном, так и на третичном уровне оказания медицинской помощи. Коротко описано проводившееся лечение и его результаты. После описания клинического случая сделаны выводы о необходимости выяснения причин тромбоцитопений, изложены некоторые аспекты лечения изучаемого заболевания и оказания неотложной помощи при геморрагическом синдроме, вызванном снижением количества тромбоцитов. Aim. To draw the attention of physicians - internists to the problem of thrombocytopenia and hemorrhagic vasculitis. To describe the clinical case of idiopathic thrombocytopenic purpura, features of diagnostics and treatment of this disease at various stages of medical care, to highlight some aspects of the epidemiology, pathogenesis, modern diagnostics and treatment of disease. Methods and results. The article describes a clinical case of disease in a woman of 30 years. The diagnosis was set based on an analysis of complaints and a history of the disease; identify the classic rash of microcirculatory type on the skin as well as the results of additional investigation. The basic stages of diagnostic search and conducted differential diagnosis, the dynamics of the patient, laboratory parameters and the results of instrumental examination are presented. The treatment and its results are briefly described. Conclusion. Always try to determine the cause of thrombocytopenia. The clinical case and some highlighted aspects of the modern treatment and emergency care of hemorrhagic syndrome, caused by decreasing of platelet count should help practicing physicians to help such patients.
Идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура. Клинический случай
Idiopathic thrombocytopenic purpura. Clinical case
Keywords: ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура; тромбоцитопенія; геморагічний синдром; діагностика; лікування; идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура; тромбоцитопения; геморрагический синдром; диагностика; лечение; Idiopathic Thrombocytopenic Purpura; Thrombocytopenia; Hemorrhagic Syndrome; Pathogenesis; Diagnostics; Treatment