Клініко-лабораторні маркери, асоційовані з атеросклерозом загальних сонних артерій, у хворих на ревматоїдний артрит у поєднанні з артеріальною гіпертензією - Рекалов, Дмитро Геннадійович; Данюк, Інна Олександрівна; Риндіна, Наталія Григорівна; Rekalov, D. G.; Daniuk, I. O.; Ryndina, N. G. (My University, 2021)
Мета. Дослідити стан загальних сонних артерій (ЗСА) хворих на ревматоїдний артрит (РА) в комбінації з артеріальною гіпертензією (АГ) та виявити клініко-лабораторні маркери, асоційовані з атеросклерозом. Матеріали і методи. Основна група хворих — 93 пацієнти з РА в поєднанні з АГ II стадії. Проводили ультразвукове дослідження ЗСА, визначали концентрації асиметричного диметиларгініну (АДМА), кінцевих стабільних метаболітів оксиду азоту (NOX), інтерлейкіну-1β (ІЛ-1β) та інтерлейкіну-10 (ІЛ-10) в сироватці крові за допомогою імуноферментного методу. Результати. Встановлено достовірне підвищення концентрації АДМА на 21,79%, ІЛ-1β на 74,58% та достовірне зменшення NOx на 11,76% у хворих на РА в поєднанні з АГ порівняно з пацієнтами з есенціальною АГ. Найбільша площа під ROC-кривою відповідно до виявлення атеросклеротичних бляшок (АБ) в руслі ЗСА відмічена у показника АДМА при оптимальній точці розподілу >0,794 μмоль/л (чутливість 100% і специфічність 74,65%). Висновки. Хворі на РА в поєднанні з АГ мають достовірні ознаки атеросклеротичного ураження ЗСА у вигляді збільшення товщини комплексу інтима — медіа (ТКІМ) на 18,6% порівняно зі здоровими особами та підвищення частоти виявлення АБ на 19,0% порівняно із хворими на есенціальну АГ. Збільшення вмісту АДМА при оптимальній точці розподілу >0,794 μмоль/л, ІЛ-1β при оптимальній точці розподілу >18,32 пг/мл та зменшення NOX при оптимальній точці розподілу ≤13 мкмоль/л асоціюються з достовірним виявленням АБ у руслі ЗСА у хворих на РА в комбінації з АГ згідно з результатами ROC-аналізу. Abstract. The aim. To investigate the condition of common carotid arteries (CCA) in patients with rheumatoid arthritis (RA) in combination with hypertension and to identify the clinical and laboratory markers associated with atherosclerosis. Materials and methods. The main group — 93 patients with RA in combination with hypertension stage II. Ultrasound examination of CCA, concentrations of asymmetric dimethylarginine (ADMA), terminal stable metabolites of nitric oxide (NOx), interleukin-1β (IL-1β) and interleukin-10 (IL-10) in serum were investigated. Results. There were the significant increase of the concentrations of ADMA by 21,79%, IL-1β by 74,58% and significant decrease of NOx by 11,76% in the main group compared to the patients with hypertension. The largest area under the ROC-curve according to the AP detection of the CCA was detected in ADMA index at the optimal distribution point >0,794 μmol/l. Conclusions. Patients with RA in combination with hypertension have significant signs of atherosclerosis of CCA, which manifested in thickening of intima-media complex by 18,6% compared to the healthy persons and in increasing of AP detection by 19,0% compared to the patients with hypertension. The concentrations of ADMA at the optimal distribution point >0,794 μmol/l, IL-1β at the optimal distribution point >18,32 pg/ml and decrease of NOx at the optimal distribution point ≤13 μmol/l are associated with significant detection of AP in the CCA channel in patients with RA in combination with hypertension.
Clinical and laboratory markers associated with atherosclerosis of the common carotid arteries in patients with rheumatoid arthritis in combination with hypertension
Keywords: ревматоїдний артрит; артеріальна гіпертензія; атеросклероз загальних сонних артерій; rheumatoid arthritis; hypertension; atherosclerosis of the common carotid arteries