Величина об’ємного мозкового кровотоку та сироватковий рівень уротензину іі у пацієнтів з артеріальною гіпертензією - Заіка, Ігор Вітольдович; Шолох, Сергій Григорович; Школовий, Василь Володимирович (My University, 2021)
Артеріальна гіпертензія – найбільш поширене захворювання серцево-судинної системи в індустріально розвинених країнах. Особливо несприятливого перебігу артеріальна гіпертензія набуває при поєднанні з атеросклеротичними ураженнями сонних артерій. У пацієнтів з артеріальною гіпертензією має місце варіабельність сумарної об`ємної швидкості кровотоку, що залежить як від тяжкості стенотичних уражень брахіоцефальних артерій, так і від концентрації уротензину ІІ. Arterial hypertension is the most common disease of the cardiovascular system in industrially advanced countries. Particularly unfavorable course of hypertension is acquired in combination with atherosclerotic lesions of the carotid arteries. The patients with hypertension have variability of total volumetric blood flow which depends both on severity of stenotic lesions of brachiocephalic arteries and on level of urotensin II.
Keywords: артеріальна гіпертензія; оклюзійно-стенотичні ураження брахіоцефальних артерій; внутрішня сонна артерія; хребцева артерія; об`ємна швидкість кровотоку; уротензин ІІ; hypertension; occlusive-stenotic lesions of brachiocephalic arteries; internal carotid artery; vertebral artery; volumetric blood flow; urotensin ІІ