Мікроскопічний аналіз Рижію дрібноплодого - Цикало, Тетяна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Рябчун, В. К. (My University, 2020)
Рижій – рід однорічних рослин родини капустяні (Brassicaceae). Рід Camelina Crantz нараховує 6 видів в Україні та близько 11 видів в світі (Warwick et al. 2006) [1, 5]. Рижій відомий в Європі як олійна рослина ще з епохи кам’яного та бронзового віків [3, 4]. Рижій дрібноплодий – однорічна озима рослина. Широко поширений практично по всій Європі, в Малій, Центральній і Східній Азії, в Північній Африці і як занесений вид в Північній Америці [3]. Поширений майже по всій території України, на Поліссі – зрідка. Росте в степах і на схилах як бур’ян [1]. Настій і відвар трави в народній медицині застосовується як протипухлинний засіб, при ракових захворюваннях. Трава і насіння використовуються для розм'якшування припарок. Масло рижію при вживанні в їжу заповнює добову потребу дорослої людини у вітаміні Е, рекомендується до вживання при підвищеному рівні холестерину в крові, при порушеннях жирового і холестеринового обмінів, ламкості і підвищеної проникності стінок кровоносних судин, використовується для профілактики тромбозу судин та атеросклерозу [3, 4]. Аналіз даних доступних наукової літератури свідчить про відсутність систематизованих відомостей про анатомічну будову різних органів цієї рослини, зокрема надземних. Тому метою нашої роботи було вивчення анатомічної будови надземних органів Camelina microcarpa Andrz. та встановлення мікроскопічних діагностичних ознак, необхідних для ідентифікації рослинної сировини.
Keywords: рижій дрібноплодий; мікроскопічний аналіз; листок; черешок; стебло; квітка