Зміни гуморальних факторів, показників раннього післяінфарктного ремоделювання серця під впливом антикоагулянтної терапії у хворих на Q-інфаркт міокарда - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyseliov, S. M. (Буковинський державний медичний університет, 2015)
Роль гуморальних факторів у процесах постінфарктного ремоделювання серця, формування аневризми та внутрішньопорожнинних тромбів лівого шлуночка в гострому періоді Q-інфаркту міокарда є актуальною проблемою сучасної кардіології. З ціллю дослідити стан коагуляційної та агрегаційної ланок гемостазу, системи матриксних металопротеїназ та їх інгібіторів, показників ремоделювання серця під впливом різних антикоагулянтів обстежено 97 хворих на Q-інфаркт міокарда. Під впливом лікування виявлено зниження концентрації матриксної металопротеїнази-9 та підвищення сироваткового вмісту тканинного інгібітору металопротеїнази-1, зниження прокоагулянтної активності сироватки крові та активацію фібринолітичних процесів, зниження активності імунозапальних реакцій та поліпшення функції ендотелію. Резюме. Роль гуморальных факторов в процессах постинфарктного ремоделирования сердца, формирования аневризмы и внутриполостных тромбов левого желудочка в остром периоде Q-инфаркта миокарда является актуальной проблемой современной кардиологии. С целью исследовать состояние коагуляционного и агрегационного звеньев гемостаза, системы матриксных металлопротеиназ и их ингибиторов, показателей ремоделирования сердца под влиянием разных антикоагулянтов обследовано 97 больных Q-инфарктом миокарда. Под влиянием лечения выявлено снижение концентрации матриксной металлопртеиназы-9 и увеличение сывороточного содержания тканевого ингибитора металлопротеиназы-1, снижение прокоагулянтных свойств сыворотки крови и активация фибринолитических процессов, снижение активности иммунновоспалительных реакций и улучшение функции эндотелия. Abstract. The role of humoral factors in the process of early postinfarction heart remodeling, left ventricle aneurism and thrombus formation in acute period of Q-wave myocardial infarction is an actual problem of modern cardiology. In order to investigate condition of coagulation and aggregation nexuses of hemostasis, matrix metalloproteinases and their inhibitor system, indexes of heart remodeling under influence of different anticoagulation agents, 97 patients with Q-wave myocardial infarction were examined. The treatment led to a decrease of matrix metalloproteinase concentration and an increase of tissue inhibitor of metalloproteinase-1 serum level, a decrease of blood serum procoagulant properties and activation of fibrinolytic processes, decrease of immune-inflammatory reactions and improvement of endothelial function.
Изменения гуморальных факторов, показателей раннего постинфарктного ремоделирования сердца под влиянием антикоагулянтной терапии у больных Q-инфарктом миокарда
Modifications of humoral factors, indicators of early postinfarction heart remodeling under influence of anticoagulant therapy in patients with Q-wave myocardial infarction
Keywords: екстрацелюлярний матрикс; протеїн С; фактор Віллебранда; молекули адгезії; экстрацеллюлярный матрикс; протеин С; фактор Виллебранда; молекулы адгезии; extracellular matrix; protein C; von Willebrand factor; adhesion molecules