Фінансово-правовий статус національної служби здоров’я України - Скріпкін, Сергій Васильович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Відповідно до нещодавно прийнятого Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», запроваджується програма державних гарантій медичного обслуговування населенн. В цьому законі передбачено Уповноважений орган - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. Постановою КМУ від 27.12.2017 р. № 1101, утворено Національну службу здоров’я України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра охорони здоров’я (далі – НСЗУ). Мета: дослідити фінансово-правовий статус НСЗ. Матеріал та методи: нормативно-правова база, аналізу, синтезу, порівняльно-правовий. Отримані результати. Основні завдання НСЗУ, по суті лежать у площині фінансово-правових відносин, оскільки напряму пов’язані з бюджетним фінансуванням видатків на медичне обслуговування населення. Оскільки НСЗУ повністю фінансується за рахунок Державного бюджету та не має своїх окремих джерел фінансування, за своєю фінансово-правовою природою НСЗУ не є централізованим фондом публічних коштів, а є головним розпорядником бюджетних коштів.
Keywords: тези доповідей