Адаптация женщин к материнству после физиологических родов и психологическая готовность к ранней выписке из акушерского стационара - Луценко, Н. С.; Аль Сулиман, Х. М.; Потебня, В. Ю.; Мазур, Оксана Дмитрівна; Островский, К. В.; Соколовская, И. С.; Луценко, Н. С.; Аль Суліман, Х. М.; Потебня, В. Ю.; Мазур, О. Д.; Островський, К. В.; Соколовська, Iрина Сергіївна; et al. (ЗДМУ, 2014)
Послеродовый период - особый в жизни женщины, сопровождающийся интенсивной перестройкой как физиологических процессов, так и психической сферы личности. С целью оценки адаптации к материнству проведено психодиагностическое обследование 110 рожениц на вторые сутки после физиологических родов. Использовали шкалы реактивной и личностной тревожности Спилберга-Ханина и тест "Самооценка психических состояний" Г. Айзенка. Для большинства перво- и повторнородящих характерна умеренная личностная тревожность. Почти у третьей части (28,3 %) повторнородящих и у 42,2 % первородящих женщин определили низкий показатель ригидности (p < 0,05). Сравнительная оценка уровней фрустрации и агрессивности отметила отсутствие достоверных отличий. Высокая ситуативная тревожность в 2,0 раза чаще диагностирована у пациенток после повторных родов (28,3 против 14,1 % у первородящих). Доказано, что на вторые сутки послеродового периода большинство рожениц имеют сформированную психологическую готовность к материнству и выписке с новорожденным домой, однако после повторных родов чаще возникает психологическая дизадаптация. Післяпологовий період – особливий у житті жінки, супроводжується інтенсивною перебудовою як фізіологічних процесів, так і психічної сфери особистості. Для оцінювання адаптації до материнства виконали психодіагностичне обстеження 110 породіль на другу добу після фізіологічних пологів. Використовували шкали реактивної й особистісної тривожності Спілберга-Ханіна та тест «Самооцінка психічних станів» Г. Айзенка. Для більшості жінок, які народили вперше чи повторно, характерна помірна особистісна тривожність. Майже у третини (28,3%) жінок після повторних пологів й у 42,2% після перших виявили низький показник ригідності (р<0,05). Порівняльне оцінювання рівнів фрустрації й агресивності визначило відсутність достовірних відмінностей. Високу ситуативну тривожність в 2,0 раза частіше діагностували у пацієнток після повторних пологів (28,3% проти 14,1% у жінок, які народили вперше). Доведено, що на другу добу післяпологового періоду більшість породіль мають сформовану психологічну готовність до материнства та виписки з новонародженим додому, але після повторних пологів частіше виникає психологічна дизадаптація. A puerperal period is the special period in woman’s life, accompanied with intensive alteration of both physiological and psychical sphere of personality. With the purpose of estimation of adaptation to maternity a psychodiagnosis inspection was conducted in 110 women on the second day after physiological delivery. The scales of reactive and personality anxiety of Spilberg-Hanin’s and G. Ajzenk test «The self-estimation of mental state by means» were used. The comparative estimation of levels of frustration and aggressiveness marked absence of reliable differences. High situation anxiety in 2,0 time more often was diagnosed in patients after the second delivery. It was well-proven that on the second day of puerperal period most part of the woman have formed psychological readiness to maternity and discharge.
Адаптація жінок до материнства після фізіологічних пологів і психологічна готовність до ранньої виписки з акушерського стаціонару
Women adaptation to maternity after physiological delivery and psychological readiness to the early discharge from obstetric department
Keywords: материнство; послеродовый период; психологическая готовность; ригидность; тревожность; материнство; післяпологовий період; психологічна готовність; ригідність; тривожність; maternity; puerperal period; psychological readiness; rigidity; anxiety