Эндоваскулярные методы в лечении и профилактике цереброваскулярной патологии - Тяглый, С. В.; Тяглий, Сергій Васильович; Tyaglyy, S. V. (ЗДМУ, 2014)
Цереброваскулярные заболевания (ЦВЗ) являются одной из наиболее актуальных медико-социальных проблем в мире, в частности в Украине. В Запорожской области оказание специализированной медицинской помощи пациентам с цереброваскулярной патологией в полном объеме возможно на базе областной клинической больницы. За период с февраля 2009 по сентябрь 2014 г. прооперировано 116 пациентов с мешотчатыми аневризмами головного мозга, среди них 102 – в острейшем и остром периоде кровоизлияния, 11 пациентов – с АВМ головного мозга. Также прооперировано 35 пациентов с патологией брахиоцефальных артерий. Наличие в составе медицинского учреждения мощной диагностической базы наряду с высокоспециализированными отделениями (нейрохирургии, сосудистой хирургии, ОЦПЛИ, отделение ангиографии и эндоваскулярной хирургии) позволяет в кратчайший срок выявлять патологию и оказывать соответствующую хирургическую или терапевтическую помощь. Последнее достоверно улучшает результаты лечения пациентов с различными видами цереброваскулярной патологии. Цереброваскулярні захворювання (ЦВЗ) є однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем у світі, зокрема в Україні. У Запорізькій області надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам із цереброваскулярною патологією в повному обсязі можливе на базі обласної клінічної лікарні. За період із лютого 2009 по вересень 2014 р. прооперовано 116 пацієнтів із мішкоподібними аневризмами головного мозку, серед них 102 хворих – в найгострішому та гострому періоді крововиливу, 11 пацієнтів – з АВМ головного мозку. Також прооперували 35 пацієнтів із патологією брахіоцефальних артерій. Наявність у складі медичної установи потужної діагностичної бази поряд із високоспеціалізованими відділеннями (нейрохірургії, судинної хірургії, ОЦПЛІ, відділення ангіографії та ендоваскулярної хірургії) дає змогу оперативно виявляти патологію і надавати відповідну хірургічну чи терапевтичну допомогу. Останнє вірогідно покращує результати лікування пацієнтів із різними видами цереброваскулярної патології. Aim. Cerebrovascular disease (CVD) is one of the most pressing health and social problems throughout the world and in particular in Ukraine. Specialized care for patients with cerebrovascular disease is fully possible on the basis of the regional hospital in the Zaporozhye region. Methods and results. 116 patients with saccular aneurysms of the brain were examined from February 2009 to September 2014. 102 among them had acute phase of hemorrhage, 11 patients was with cerebral AVM. 35 patients had pathology of the brachiocephalic arteries. Presence of the powerful diagnostic medical facility base along with highly specialized departments (neurosurgery, vascular surgery, department of prevention and treatment of stroke, department of angiography and endovascular surgery) allows you to identify in the short term pathology and provide appropriate surgical or therapeutic support. Conclusion. This signifi cantly improves the outcome of patients with different types of cerebrovascular disease.
Ендоваскулярні методи в лікуванні та профілактиці цереброваскулярної патології
Endovascular techniques in the treatment and prevention of cerebrovascular pathology
Keywords: мешотчатая аневризма; каротидный стеноз; геморрагический инсульт; эндоваскулярная хирургия; областная больница; мішкоподібна аневризма; каротидний стеноз; геморагічний інсульт; ендоваскулярна хірургія; обласна лікарня; Saccular Aneurysms; Carotid Stenosis; Hemorrhage; Stroke; Endovascular Procedures; Community Hospitals