Диагностический алгоритм обследования пациентов с патологией эндокринной системы, требующих симультанного оперативного лечения - Завгородний, С. Н.; Рылов, А. И.; Данилюк, М. Б.; Доля, О. С.; Марусий, А. И.; Завгородній, Сергій Миколайович; Рилов, Андрій Іванович; Доля, Олег Сергійович; Марусій, А. І.; Zavgorodnii, S. N.; Rylov, A. I.; Daniluk, M. B.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
По данным ВОЗ, ежегодно отмечается увеличение числа больных с патологией эндокринной системы, при этом у 20–30% больных, поступающих в хирургические стационары, выявляются 2–3 сочетанных заболевания, требующих хирургического вмешательства, что в свою очередь приводит к необходимости выполнения симультанных операций. С целью анализа структуры выполняемых оперативных вмешательств по поводу патологии органов эндокринной системы нами проведён анализ 636 историй болезни пациентов, которым были выполнены оперативные вмешательства с 2012 по 2014 год в Запорожской областной клинической больнице и КУ «Городская клиническая больница экстренной и скорой медицинской помощи». Анализ результатов лечения данной группы больных показал, что процент выполнения симультанных операций у пациентов с сочетанной хирургической патологией составляет 6%. Это свидетельствует о недостаточном обследовании больных на амбулаторном этапе, а также об отсутствии чёткого диагностического алгоритма, позволяющего своевременно выявлять сочетанные заболевания у пациентов с патологией эндокринной системы. Нами предложен алгоритм обследования пациентов с патологией органов эндокринной системы, который позволит своевременно диагностировать сочетанную хирургическую патологию. За даними ВООЗ, щорічно збільшується кількість хворих із патологією ендокринної системи, при цьому у 20–30% хворих, які лікуються в хірургічному стаціонарі, виявляють 2–3 поєднаних захворювання, що потребують оперативного лікування. Це призводить до необхідності виконання симультанних операцій. З метою аналізу структури оперативних втручань, що виконують при патології органів ендокринної системи, вивчили 636 історій хвороби пацієнтів, яким виконали оперативні втручання з 2012 по 2014 рік у Запорізькій обласній клінічній лікарні та КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» міста Запоріжжя. Аналіз результатів лікування цієї групи хворих засвідчив, що відсоток виконання симультанних операцій у пацієнтів із поєднаною хірургічною патологією дуже низький – 6%. Це свідчить про недостатнє обстеження хворих на амбулаторному етапі, а також відсутність чіткого діагностичного алгоритму, котрий дає можливість своєчасно виявляти поєднані захворювання в пацієнтів із патологією ендокринної системи. Запропонували алгоритм обстеження пацієнтів із патологією органів ендокринної системи для своєчасного діагностування поєднаної хірургічної патології. It was noticed that according to the World Health Organization data number of patients with pathology of endocrine system increases annually. Particularly, nearly 20–30% of patients in hospitals have combined pathology that demands simultaneous operative treatment. Aim. The aim of the research was to analyze the operative structure in patients with pathology of endocrine system. 636 case histories of patients with pathology of endocrine system, which were operated during 2012–2014 years in Zaporizhia regional hospital and Zaporizhia state hospital of emergency care, were analyzed. Methods and results. The results analyses showed that the percent of simultaneous operations was very law. In fact, it was 6% of all performed operations. Conclusion. This shows inadequate outpatient examination and absence of accurate diagnostic algorithm that will allow to detect comorbidity in patients with endocrine system pathology. Diagnostic algorithm of examination of patients with pathology of endocrine system that will permit to detect combined surgical pathology is needed.
Діагностичний алгоритм обстеження пацієнтів із патологією ендокринної системи, які потребують симультанного оперативного лікування
Diagnostic algorithm of patients’ with pathology of endocrine system examination which demand simultaneous operative treatment
Keywords: операции при патологии органов эндокринной системы; методы диагностики; операції при патології органів ендокринної системи; методи діагностики; Endocrine Surgical Procedures; Pathology Endocrine Diagnostic Technigues