Об'єктивна оцінка голосової функції у хворих з руховими порушеннями гортані - Кришталь, В. М. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. За даними літератури, в структурі хронічних захворювань голосового апарату близько 29,9% випадків складають парези та паралічі гортані. Широкий діапазон виникаючих при цьому порушень, зокрема, функції дихання, голосоутворення, ковтання, екстраларингеальних проявів спричиняють складну клінічну картину парезів та паралічів гортані. Що й обумовлює залучення при обстеженні даної групи пацієнтів широкого переліку сучасних діагностичних методик та технік. Найпоширенішою скаргою у даної категорії хворих є порушення голосової функції, що значно впливає на якість життя пацієнтів. Тому оцінка якості голосової функції є невід`ємним діагностичним алгоритмом дослідження хворих на парези та паралічі гортані. Акустичний аналіз голосу - це об`єктивний неінвазивний метод оцінки стану голосової функції, що базується на записі фонетограми, спектрограми голосу та проведенні аналізу його акустичних характеристик та є безперечною частиною основного протоколу оцінювання голосу затвердженого Європейським ларингологічним товариством. Мета дослідження. Дати об`єктивну оцінку голосової функції у хворих з руховими порушеннями гортані за даними акустичного аналізу голосу. Матеріал і методи. В ЛОР-клініці ЗДМУ було обстежено 8 пацієнтів (2 чоловіків і 6 жінок). Середній вік 51,8±8,63 роки. Кількість пацієнтів з однобічним парезом та паралічем гортані – 8 (6 з лівостороннім та 2 з правостороннім процесом). Причини виникнення у 6(75%) пацієнтів – хірургічні втручання на щитоподібній залозі; хвороби середостіння – у 2(25%). При проведенні акустичного дослідження голосу у хворих з парезами та паралічами гортані ми використали комп’ютерну цифрову акустичну обробку голосового сигналу за допомогою програмного забезпечення «Praat V 4.2.1».
Keywords: тези доповідей