Вплив реабілітаційного масажу на відновлення функціональних можливостей пацієнтів із міофасціальним больовим синдромом поперекового відділу хребта - Бордун, Анастасія Олегівна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об'єкт дослідження – функціональні можливості пацієнтів із міофасціальним больовим синдромом поперекового відділу хребта. Мета дослідження – обґрунтувати доцільність проведення реабілітаційного масажу для відновлення функціональних можливостей пацієнтів із міофасціальним больовим синдромом поперекового відділу хребта та перевірити його ефективність. Методи дослідження – теоретичний аналіз науково-методичної літератури, клінічна оцінка больового синдрому за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ), оцінка рівня м'язової напруги та амплітуди рухів у поперековому відділі хребта за допомогою гоніометра, тестування на функціональні можливості рухової активності. Також використовувались методи математичної статистики для аналізу отриманих результатів. Аналіз функціональних можливостей пацієнтів із міофасціальним больовим синдромом на початку експерименту не виявив статистично значущих відмінностей між контрольною та експериментальною групами. Наприкінці експерименту в експериментальній групі, де застосовувався реабілітаційний масаж, спостерігалися значні покращення амплітуди рухів, зменшення больового синдрому та м'язової напруги, що довело ефективність використання реабілітаційного масажу. У контрольній групі статистично значущих змін не зафіксовано.
Keywords: магістерська робота; міофасціальний больовий синдром; поперековий відділ хребта; функціональні можливості; реабілітаційний масаж; гоніометрія; візуальна аналогова шкала; myofascial pain syndrome; lumbar spine; functional capacities; rehabilitation massage; goniometricity; visual analog scale