Наслідки впливу ґаджетів на сучасну дитину - Пацера, Марина Вікторівна; Стець, В. Р. (Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, Євразійська асоціація педіатрів, 2021)
Сучасні діти, на думку спеціалістів, належать до "покоління Z" і мають характерну поведінку. Покоління Z це термін, що застосовується в світі для покоління людей, які народилися у період 1997-2010 років за Теорією поколінь, створеною Вільямом Штраусом і Нілом Хоувом. Покоління Z обов'язково користується інтернетом загалом, YouTube, мобільними телефонами, MP3 плеєрами та ін. На думку експертів, часте використання ґаджетів може впливати як позитивно, так і негативно на розвиток дитини. Так, до особистісних рис у представників покоління Z відносять дотримання правил, терпіння, економність, підприємницькі якості, вони досвідчені споживачі, економічно грамотні, здатні до самоконтролю. Діти, які регулярно грають онлайн у режимі багатозадачності, краще виконують завдання на перемикання уваги.