Оптимізація діагностики та лікування некротизуючого ентероколіту у новонародженних - Пришвицина, Я. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Некротизуючий ентероколіт (НЕК) – це одна із найчастіших причин натальної та постнатальної смертності новонароджених, особливо з критично низькою масою тіла. Даний стан характеризується тяжким запалення і некрозом кишкової стінки. За даними вітчизняних та закордонних дослідників діагностика НЕК утруднена, оскільки специфічних діагностичних маркерів на сьогоднішній день не існує, а діагноз частіше всього виставляється на основі загально-клінічних, лабораторних та інструментальних методів. У зв’язку з чим в більшості випадків діагноз НЕК виставляється на стадії, коли вже присутня перфорація кишкової стінки. Для удосконалення лікування на різних стадіях потрібно покращити якість ранньої діагностики патології та її ускладнень, що істотно зменшує летальність у пацієнтів з цією патологією. Мета: поліпшення діагностики та лікування некротизуючого ентероколіту у новонароджених.
Keywords: тези доповідей