Віддалені результати хірургічного лікування хворих з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легені - Колеснік, Олексій Петрович; Шевченко, Анатолій Іванович; Каджоян, Артем Валерійович; Левик, Олена Миколаївна; Кузьменко, Владислав Олександрович; Коlesnik, О. P.; Shevchenko, А. І.; Kadzhoian, А. V.; Levyk, О. М.; Kuzmenko, V. О. (К. : ТОВ "Ліга-Інформ", 2018)
Мета. Оцінити ефективність повної систематичної медіастинальної лімфодисекції (ПМЛД) у пацієнтів з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легені (НДКРЛ). Матеріали і методи. Оперовані 254 хворі з НДКРЛ І, ІІ стадій. Повна дисекція лімфатичних вузлів (ЛВ) середостіння (N2) виконана у 81 пацієнта. Втручання полягало у видаленні ЛВ з боку пухлини: праворуч – усіх паратрахеальних, біфуркаційних, параезофагеальних ЛВ і легеневої зв’язки. Ліворуч паратрахеальні ЛВ не видаляли, але обов’язково виконували дисекцію ЛВ аортального вікна. Результати. Дослідженням виявлено, що виконання ПМЛД збільшувало загальну 5–річну виживаність хворих з раком легені І стадії (р = 0,02). Виконання ПМЛД у хворих з НДКРЛ під час пульмонектомії у 3,4 разу збільшувало загальну 5–річну виживаність пацієнтів (р < 0,001). Призначення ад’ювантної поліхіміотерапії (АПХТ) пацієнтам з НДКРЛ ІІ стадії, яким виконували неповну медіастинальну лімфодисекцію (НМЛД), статистично достовірно збільшувало 5–річну виживаність пацієнтів. Висновки. Виконання ПМЛД значно збільшує 5–річну виживаність пацієнтів з ранніми стадіями НДКРЛ. Abstract Objective. To estimate efficacy of complete systematic mediastinal lymphodissection (CSMLD) in patients, suffering early stages of a non–small cell lung cancer (NSCLC). Маterials and methods. There were operated 254 patients with NSCLC Stages І, ІІ. Complete dissection of lymphatic nodes (LN) of mediastinum (N2) was performed in 81 patients. The procedure consisted of the lymph nodes excision from the tumor site: from the right side – all paratracheal, bifurcational, paraesophageal LN and those, belonging to pulmonary ligament. From the left side – paratracheal LN were not removed, but dissection of the aortal window LN were done obligatorily. Results. In the investigation there was established, that conduction of CSMLD have enhanced general 5–year survival in patients, suffering pulmonary cancer Stage І (р = 0.02). CSMLD conduction in patients with NSCLC during pulmonectomy in 3.4 times have enhanced their general 5–year survival (р < 0.001). Administration of adjuvant polychemotherapy in patients, suffering NSCLC Stage ІІ, to whom incomplete mediastinal lymphodissection performed, lead to their statistically trustworthyenhanced 5–year survival. Conclusion. The CSMLD conduction enhances 5–year survival of patients, suffering early stages of NSCLC.
Remote results of surgical treatment of patients with early stages on non–small cell lung cancer
Keywords: недрібноклітинний рак легені; ранні стадії; хірургічне лікування; лімфодисекція; виживаність; non–small cell lung cancer; early stages; surgical treatment; lymphodissection; survival