Досвід застосування цефіксиму у лікуванні інфекцій сечової системи у дітей - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Рудова, О. І.; Рубанова, Є. І.; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Рудова, Е. И.; Рубанова, Е. И.; Lezhenko, G. A.; Pashkova, E. E.; Rudova, E. I.; Pantyushenko, L. I. (My University, 2013)
Мета: оцінка клінічної та бактеріологічної ефективності цефіксиму (Цефікс) у лікуванні інфекцій сечової системи у дітей. Пацієнти і методи. У дослідження було включено 70 дітей з інфекціями сечової системи в активній стадії запального процесу: 22 хворих з гострим циститом, 28 — з гострим пієлонефритом, 20 — із загостренням хронічного пієлонефриту. У всіх хворих діагноз був підтверджений даними анамнезу, клініко-лабораторного, рентгенологічного, мікробіологічного обстеження та ультразвукового дослідження органів сечовивідної системи. У комплексній терапії усім дітям застосовувався цефіксим в дозі 8 мг/кг один раз або 4 мг/кг двічі на добу. Тривалість курсу лікування становила при циститі — 5 діб, при пієлонефриті — 10–14 діб. Результати. На тлі лікування цефіксимом у всіх пацієнтів, хворих на цистит та гострий пієлонефрит, та у 19 (95,0%) хворих на хронічний пієлонефрит відмічалася позитивна динаміка. Вже на 2–3у добу від початку лікування температура тіла знизилася до нормальної, зникли болі у поперековій ділянці, поліпшився апетит, зникали дизурічні явища; на 7–8 добу лікування у всіх хворих спостерігалася стерилізація сечі, а на 8–10й день лікування — повна нормалізація клінічного аналізу крові і сечового синдрому. Цефікс добре переносився пацієнтами. Висновки. Застосування цефіксиму (Цефікс) як засобу антибактеріальної терапії при циститі та неускладненому перебігу пієлонефриту у дітей є етіологічно обґрунтованим, високоефективним та безпечним. Цель: оценка клинической и бактериологической эффективности цефиксима (Цефикс) в лечении инфекций мочевой системы у детей. Пациенты и методы. В исследование были включены 70 детей с инфекциями мочевой системы в активной стадии воспалительного процесса: 22 больных с острым циститом, 28 — с острым пиелонефритом, 20 — с обострением хронического пиелонефрита. У всех больных диагноз был подтвержден данными анамнеза, клинико-лабораторного, рентгенологического, микробиологического обследования и ультразвукового исследования мочевыделительной системы. В комплексной терапии всем детям применялся цефиксим в дозе 8 мг/кг один раз или 4 мг/кг дважды в сутки. Длительность курса лечения составила при цистите — 5 суток, при пиелонефрите — 10–14 суток. Результаты. На фоне лечения цефиксимом у всех пациентов, больных циститом и острым пиелонефритом, и у 19 (95,0%) больных хроническим пиелонефритом отмечалась позитивная динамика. Уже на 2–3и сутки от начала лечения температура тела снизилась до нормальной, исчезли боли в поясничной области, улучшался аппетит, исчезали дизурические явления; на 7–8 сутки лечения у всех больных наблюдалась стерилизация мочи, а на 8–10й день лечения — полная нормализация клинического анализа крови и мочевого синдрома. Цефикс хорошо переносился пациентами. Выводы. Применение цефиксима (Цефикс) в качестве средства антибактериальной терапии при цистите и неосложненном течении пиелонефрита у детей является этиологически обоснованным, высокоэффективным и безопасным. Objective: To evaluate the clinical and bacteriological efficacy of cefixime (Cefix) in the treatment of urinary tract infections in children. Patients and methods. In the study were included 70 children with urinary tract infections in the active stage of inflammation: 22 patients with acute cystitis, 28 — with acute pyelonephritis and 20 — with aggravated chronic pyelonephritis. In all patients the diagnosis was confirmed by anamnesis data, clinical and laboratory, radiological, microbiological researches and ultrasound examination of the urinary system. In the complex treatment for all children was administrated cefixime in a dose of 8 mg / kg once or 4 mg / kg twice per day. During the cystitis the duration of treatment course was 5 days, in case of pyelonephritis — 10–14 days. Results. In the setting of treatment by cefixime positive dynamics was marked in all patients with cystitis and acute pyelonephritis and in 19 (95.0%) of patients with chronic pyelonephritis. Already on the 2–3rd day of treatment the body temperature was dropped to normal, also noted disappeared pain in the lumbar region and dysuric manifestations and an appetite improvement; At 7–8 days of treatment in all patients was observed sterilization of urine, and an 8#10th day of treatment # full normalization of clinical analysis of blood and urinary symptoms. Cefix is well tolerated by patients. Conclusions. The use of cefixime (Cefix) as a medication of antibiotic therapy during the cystitis and uncomplicated course of pyelonephritis in children is etiologically grounded, highly effective and safe.
Опыт применения цефиксима в лечении инфекций мочевой системы у детей
Experience of the use of cefixime in the treatment of urinary tract infection in children
Keywords: цистит; пієлонефрит; пероральні цефалоспорини; цефіксим; діти; пиелонефрит; пероральные цефалоспорины; цефиксим; дети; cystitis; pyelonephritis; oral cephalosporins; cefixime; children