Спосіб хірургічного відновлення цілісності тазового кільця у дітей з екстрофією сечового міхура - Щокін, Олег Васильович; Щекин, О. В.; Shchekin, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Розсічення задніх i міжкісткових клубово-крижових зв’язок з обох сторін при екстрофії сечового міхура замість остеотомії клубових кісток дозволяє легко ліквідувати великий діастаз між лобковими кістками, здійснити їх остеосинтез, нормалізувати розташування тазостегнових суглобів, а також дає можливість виконати пластику січового міхура. При цьому не виникає кровотечі, оскільки зв’язки є майже безсудинною тканиною, не виникає прорізування або пошкодження лігатур на місці остеосинтезу лобкових кісток. У такий спосіб прооперовано 3 дітей віком від 3 тижнів до 1 року. Ускладнень не було. Рассечение задних и межкостных крестцово-подвздошных связок с обеих сторон при экстрофии мочевого пузыря вместо остеотомии подвздошных костей позволяет легко ликвидировать большой диастаз между лонными костями, осуществить их остеосинтез, нормализовать расположение тазобедренных суставов, а также дает возможность осуществить пластику мочевого пузыря. При этом не возникает кровотечения, поскольку связки являются практически бессосудистой тканью, не возникает прорезание или повреждение лигатур на месте остеосинтеза лобковых костей. Таким способом прооперированы 3 детей в возрасте от 3 недель до 1 года. Осложнений не было. Dissection of back and interosseous sacroiliac ligaments from both sides in children with extrophy of bladder instead of osteotomу of iliac bones allows easily liquidate large diastasis between pubic bones, to perform osteosynthesis, to normalize the location of hip joints and to realize bladder plastic. Besides bleeding does not arise, as ligaments have not blood vessels, and cutting or damage of ligatures do not take place in the area of pubic bones osteosinthesis. 3 children aged from 3 weeks to 1 year are operated according to this method. Complications were not present.
Способ хирургического восстановления целосности тазового кольца у детей с экстрофией мочевого пузыря
Method of surgical reconstruction of pelvic ring continuity in children with extrophy of bladder
Keywords: тазове кільце; екстрофія сечового міхура; діти; хірургічне лікування; тазовое кольцо; экстрофия мочевого пузыря; дети; хирургическое лечение; pelvic ring; extrophy of bladder; children; surgical treatment