Тактика медикаментозного лечения пациентов с мультифокальным атеросклерозом в пред- и послеоперационный периоды реконструктивных оперативных вмешательств на сосудах нижних конечностей - Ханюков, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Здійснено дослідження з оптимізації тактики медикаментозного лікування пацієнтів з мультифокальним атеросклерозом у перед- та післяопераційний періоди реконструктивних оперативних втручань на судинах нижніх кінцівок. Виявлено, що комплексний підхід до ведення таких пацієнтів покращує якість їх життя, зменшує кількість епізодів ішемії міокарда та їх тривалість, знижує ризик розвитку тромбозу шунта, призводить до вірогідного збільшення кісточково-плічового індексу, суттєвого зменшення рівня загального холестерину крові, ліпопротеїдів низької щільності, тригліцерідів, індексу атерогенності, сприяє збільшенню рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності та зменшенню товщини комплексу «інтима-медіа». Проведены исследования по оптимизации тактики медикаментозного лечения пациентов с мультифокальным атеросклерозом в пред- и послеоперационный периоды реконструктивных оперативных вмешательств на сосудах нижних конечностей. Выявлено, что комплексный подход к ведению таких пациентов улучшает качество их жизни, уменьшает количество и длительность ангинозных атак, снижает риск развития тромбоза шунта, приводит к достоверному увеличению лодыжечно-плечевого индекса, достоверному уменьшению уровней общего холестерина крови, холестерина липопротеидов низкой плотности, триглицеридов, индекса атерогенности, способствует повышению уровня холестерина липопротеидов высокой плотности и уменьшению толщины комплекса «интима-медиа». The aim of our study was to optimize tactics of medicamental treatment of patients with multifocal atherosclerosis in pre- and postoperative periods of reconstructive operative interferences on vessels of lower extremities. Complex treatment strategy in comparison to a control group provides the improving of life quality, decreasing of the risk of shunt thrombosis, increasing of ankle-brachial index, diminishing the levels of total cholesterol, cholesterol of low density lipoproteins, triglycerides,aterogeneity index, promotes increasing of level of cholesterol of high density lipoproteins and decreasing of intima-media complex thickness. Besides, complex therapy was well tolerated by patients – serious adverse effects of treatment were not registered.
Keywords: хронічна ішемічна хвороба серця; атеросклеротичне ураження артерій нижніх кінцівок; медикаментозне лікування; оперативне лікування; антитромботична терапія; статини; хроническая ишемическая болезнь сердца; атеросклеротическое поражение артерий нижних конечностей; медикаментозное лечение; оперативное лечение; антитромбоцитарные препараты; статины; chronic ischemic heart disease; peripheral arterial disease; medicamental treatment; operative treatment; antithrombotic therapy; statins