Вплив еналаприлу в ректальній лікарській формі на діастоличну дисфункцію й безбольову ішемію міокарда у хворих на артеріальну гіпертензію з неускладненими кардіальними гіпертензивними кризами - Кечин, Ігор Леонідович; Візір, Вадим Анатолійович; Лисянська, Ганна Петрівна (Запорізький державний медичний університет, 2008)
У результаті досліджень установлено, що еналаприл при ректальному застосуванні при 10-ти денній терапії у хворих на артеріальну гіпертензію високої категорії ризику з неускладненими кардіальними гіпертензивними кризами вірогідно знижує артеріальний тиск, зменшує ступінь діастолічної дисфункції лівого шлуночка, зменшує кількість і тривалість епізодів безбольової ішемії міокарда, що свідчить про зменшення ступеня діастолічної дисфункції коронарних артерій. Ректальний шлях введення еналаприлу доцільно використовувати як альтернативу ентеральному у хворих артеріальною гіпертензією із синдромом діастолічної серцевої недостатності, особливо на тлі патології шлунково-кишкового тракту. As a result of research it is established, that enalapril at rectal application at ten-day day time therapy at sick of an arterial hypertensia of a high category of risk with uncomplicated cardial hypertensive crisises authentically reduces arterial pressure, reduces a degree of diastolic dysfunction of a left ventricle, reduces quantity and duration of episodes without a pain ischemia of a myocardium that testifies to decrease of a degree of diastolic dysfunction of coronary arteries. The rectal way of introduction to enalapril is expedient for using as alternative enteral at sick of an arterial hypertensia with a syndrome of a diastolic heart failure, in particular on a background of a pathology gastric-an intestinal tract.
Keywords: артеріальна гіпертензія; безбольова ішемія міокарда; еналаприл; ректальні лікарські форми; an arterial hypertensia; without a pain an ischemia of a myocardium; enalapril; rectal medicinal forms