Дослідження метаболізму морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4h-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетата - Варинський, Борис Олександрович (Х. : Національний фармацевтичний університет, 2019)
Морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетат є активним фармацевтичним інгредієнтом (АФІ) препарату тіометризол, який проявляє нейро- протективну активність із адаптогенними властивостями із антіоксидантним та анті ішемічним механізмом дії [1]. Вивчення метаболізму речовин є важливим завданням. Наявність і кількісний вміст багатьох ксенобіотиків в організмі можна визначити за присутністю характерних метаболітів. Це важливо для хіміко-токсикологічних досліджень, допінгового контролю, терапевтичного моніторингу ліків та ін. Є багато прикладів, що метаболіти проявляють більшу фармакологічну активність, ніж вихідна лікарська речовина. Метою даного дослідження є визначення складу основного метаболіту морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетату хроматографією з методом мас-спектрометрії.