Мотиваційні аспекти психоемоційного стану жінок під час вагітності. Аналіз характеристик гестаційної домінанти у контексті тривожності - Сюсюка, Володимир Григорович; Syusyuka, V. G. (My University, 2017)
Мета дослідження – на підставі оцінки психоемоційного стану вагітних провести аналіз характеристик гестаційної домінанти у контексті тривожності. Матеріали та методи. Обстежено 336 вагітних у ІІ та ІІІ триместрах ((26,29±0,55) тижня). Індивідуально-психологічні особливості вагітних та їх психоемоційний стан досліджували з використанням комплексу психодіагностичних методів, таких, як: особистісний опитувальник Бехтерєвського інституту, шкала Спілбергера – Ханіна, тест відносин вагітної І. В. Добрякова. Варіаційно-статистична обробка результатів здійснювалась з використанням програм аналізу «STATISTICA 6.0». Результати дослідження та їх обговорення. Результати оцінки особистісної тривожності (ОТ) дозволили встановити, що у 330 (98,21 %) вагітних її рівень виходить за межі низьких показників. Такі результати характерні і для ситуативної тривожності (СТ), де середні та високі показники встановлені у 256 вагітних, що склало 76,19 %. Оптимальний варіант психологічного компонента гестаційної домінанти (ПКГД) встановлений лише у 41 (12,20 %) вагітної, а ейфорійний – у 3 (0,89 %). У 292 вагітних, що склало 86,91 %, не встановлено переважання балів на користь конкретного типу ПКГД (тип, який відхиляється від оптимального). Аналіз характеристик гестаційної домінанти в контексті тривожності показав, що показник балів, який характеризує оптимальний тип та оцінений з урахуванням рівня СТ, був статистично достовірно (р<0,05) нижчим у вагітних з високим рівнем СТ ((4,10±0,60) бала) порівняно з відповідним показником вагітних, як з середнім ((4,68±0,22) бала), так і низьким її рівнем ((4,94±0,36) бала). Висновки. На підставі оцінки психологічного компонента гестаційної домінанти встановлено, що його оптимальний варіант мав місце лише у 12,20 % вагітних. У більшості вагітних (86,91 %) не встановлено переважання балів на користь конкретного типу. Аналіз характеристик гестаційної домінанти в контексті тривожності показав, що показник балів, який характеризує оптимальний тип та оцінений з урахуванням рівня СТ, був статистично достовірно (р<0,05) нижчим у вагітних з високим рівнем СТ порівняно з відповідним показником вагітних, як з середнім, так і низьким її рівнем. The aim of the study – to analyze gestational dominant within the framework of anxiety based on estimation of psychoemotional state of pregnant women. Materials and Methods. 336 pregnant women were examined in ІІ and ІІІ trimesters (26.29 ± 0.55 week). Individual and psychological features of pregnant women and their psychoemotional state were studied using the complex of psychodiagnostic methods: Personality Questionnaire of Bekhterev University, Spielberger-Hanin scale, Pregnant Woman Attitude Test of I. V. Dobryakov. Variation and statistical processing of results was performed with STATISTICA 6.0 analysis programs. Results and Discussion. Results of estimation of trait anxiety (TA) permit to determine that its level of 330 (98.21 %) pregnant women exceeds the bounds of low indices. Also such results are typical for state anxiety (SA) where medium and high indices are determined in 256 pregnant women that made 76.19 %. Optimal variant of psychological component of gestational dominant (PCGD) is determined in 41 (12.20 %) pregnant women and euphoric one – in 3 (0.89 %) pregnant women. Prevalence of points in favour of certain type of PCGD (type which deviates from the optimal variant) was not determined in 292 pregnant women that made 86.91 %. Analysis of characteristics of gestational dominant within framework of anxiety showed that indicator of points (which characterizes optimal type and is estimated with consideration of SА level) was statistically proved (р < 0.05) and lower in pregnant women with high SA level (4.10 ± 0.60 points) comparing to appropriate index of pregnant women with both medium (4.68 ± 0.22 points) and lower (4.94 ± 0.36 points) levels. Conclusions. Estimation of psychological component of gestational dominant permitted to determine the fact that its optimal variant occurred only in 12.20 % of pregnant women. Prevalence of points in favour of certain type was not determined in majority of pregnant women (86.91 %). Analysis of characteristics of gestational dominant within framework of anxiety showed that index of points which characterizes optimal type and is estimated with consideration of SA level was statistically proved (р < 0.05) and lower in pregnant women with high SA level comparing to appropriate index of pregnant women with both medium and low level of SA.
Motivational aspects of psychoemotional state of women during pregnancy. Analysis of characteristics of gestational dominant with in the framework of anxiety
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; психологічний компонент гестаційної домінанти; тривожність; pregnancy; psychoemotional state; psychological component of gestational dominant; anxiety