Взаимосвязь между степенью тяжести псориаза и уровнем ФНО-α у больных псориазом в сочетании с гипертонической болезнью - Федотов, В. П.; Визир, В. А.; Макурина, Г. И.; Візір, Вадим Анатолійович; Макуріна, Галина Іванівна; Fedotov, V. P.; Vizir, V. A.; Makurina, G. I.; Федотов, Валерій Павлович (Запорожский государственный медицинский университет, 2015)
Актуальность проблемы определена частотой коморбидности псориаза и гипертонической болезни. С целью изучения взаимосвязи степени тяжести псориаза, клинических особенностей его течения и уровня ФНО-α у больных псориазом в сочетании с гипертонической болезнью обследованы 102 пациента. Основную группу (І группа) составили 27 больных псориазом в сочетании с гипертонической болезнью. Групп сравнения было две: 26 больных псориазом (ІІ группа) и 49 больных с гипертонической болезнью (ІІІ группа). Для оценки степени тяжести заболевания использовали индекс Psoriasis Area and Severity Index (PASI), дерматологический индекс качества жизни определялся путем заполнения анкеты-опросника The Dermatology Life Quality Index (DLQI). Определение ФНО-α в сыворотке крови проводили методом непрямого твердофазного иммуноферментного анализа. Установлено, что у больных основной группы достоверно чаще, чем при псориазе без сопутствующей гипертонической болезни, регистрировались распространённые формы дерматоза с частыми рецидивами, чаще встречались тяжёлые формы, артропатический псориаз. Данные корреляционного анализа свидетельствуют о резком снижении удовлетворённости различными аспектами жизни, коррелирующее с прогрессированием цитокиновой активации. По данным регрессионного анализа, связь между степенью тяжести псориаза и ФНО-α у больных основной группы достоверно описывалась экспоненциальной моделью регрессии и оказалась более тесной и достоверной, чем при псориазе. Актуальність проблеми визначена частотою коморбідності псоріазу та гіпертонічної хвороби. З метою вивчення взаємозв’язку ступеня тяжкості псоріазу, клінічних особливостей його перебігу та рівня ФНО-α у хворих на псоріаз у поєднанні з гіпертонічною хворобою обстежили 102 хворих. Основну групу (І група) становили 27 хворих на псоріаз у поєднанні з гіпертонічною хворобою. Груп порівняння було дві: 26 хворих на псоріаз (ІІ група) і 49 хворих на гіпертонічну хворобу (ІІІ група). Для оцінювання тяжкості захворювання використовували індекс PASI (Psoriasis Area and Severity Index). Для вивчення якості життя пацієнти заповнювали опитувач DLQI (The Dermatology Life Quality Index). Визначення ФНО-α у сироватці крові виконали методом непрямого твердофазного імуноферментного аналізу. Встановили, що у хворих основної групи вірогідно частіше, ніж при псоріазі, реєструвалися поширені форми дерматозу з частими рецидивами, частіше траплялися тяжкі форми, артропатичний псоріаз. Дані кореляційного аналізу свідчать про різке зниження задоволеності різними аспектами життя, що корелює з прогресуванням цитокінової активації. За даними регресійного аналізу, зв’язок між ступенем тяжкості псоріазу та ФНО-α у хворих основної групи вірогідно описувався експонентною моделлю регресії та виявився більш тісним і вірогідним, ніж при псоріазі. The urgency of the problem is determined by the frequency of comorbidity of psoriasis by essential hypertension. Aim. In order to study the level of TNF-α in patients with psoriasis in combination with essential hypertension 102 patients were examined Methods and results. The main group (I group) consisted of 27 patients with psoriasis in combination with essential hypertension. There were two groups of comparisons: 26 patients with psoriasis (II group) and 49 patients with essential hypertension (III group). Severity of the disease was assessed with Psoriasis Area and Severity Index (PASI). Patients completed questionnaire The Dermatology Life Quality Index (DLQI) to study the quality of life. Determination of TNF-α in the serum were provided by indirect ELISA. It was found that patients from the 1st group more frequently had widespread forms of dermatosis, with frequent relapses, psoriatic arthropathy. Conclusion. Cytokine activation correlated with worsening of the life quality. Regressive analysis revealed association between psoriasis severity and TNF-α serum level in patients from the main group.
Взаємозв’язок між ступенем тяжкості псоріазу та рівнем ФНО-α у хворих на псоріаз у поєднанні з гіпертонічною хворобою
Relationship between psoriasis severity degree and TNF-α levels in patients with psoriasis in combination with arterial hypertension
Keywords: псориаз; гипертоническая болезнь; ФНО-α; псоріаз; гіпертонічна хвороба; ФНО-α; Psoriasis; Essential Hypertension; TNF-α