Ремоделювання жирової тканини при експериментальному цукровому діабеті - Коновалова, О. О.; Камишний, Олександр Михайлович; Коновалова, О. А.; Камышный, А. М.; Konovalova, O. A.; Kamyshnyi, A. M. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
В експерименті показано вплив експериментального стрептозотоцинового цукрового діабету на цитоархітектоніку парапанкреатичної жирової тканини у щурів лінії Вістар. Встановлено, що розвиток діабету супровождується зниженням загальної кількості білих жирових клітин у парапанкреатичній клітковині на 34% (р<0,05) стосовно контролю, не впливає на їхню відсоткову частину в структурі популяції, а також призводить до збільшення площі великих адипоцитів на 13% (р<0,05) на тлі стабільності інших досліджених морфометричних параметрів жирових клітин. В эксперименте показано влияние экспериментального стрептозотоцинового сахарного диабета на цитоархитектонику парапанкреатической жировой ткани у крыс линии Вистар. Установлено, что развитие диабета сопровождается снижением общего количества белых жировых клеток в парапанкреатической клетчатке на 34% (р<0,05) по сравнению с контролем, не влияет на их процентную долю в структуре популяции, а также приводит к увеличению площади больших адипоцитов на 13% (р<0,05) при стабильности остальных изученных морфометрических параметров жировых клеток. Infl uence of experimental streptozotocin diabetes mellitus on cytoarchitectonic parapancreatic fat tissue in male Wistar rats has been studied in our experiment. It has been esteblished that development of diabetes is accompanied by the decline of general amount of white fat cells in a parapancreatic layer in 34% (р<0,05) compared to control group, it does not infl uence on their percent proportion in the structure of population, and also results in the increase of area of large adipocytes in 13% (р<0,05) at stability of other studied morphometric parameters of adipocytes.
Ремоделирование жировой ткани при экспериментальном сахарном диабете
Remodeling of the adipose tissue in experimental diabetes mellitus model
Keywords: жирова тканина; цукровий діабет; адіпоцити; жировая ткань; сахарный диабет; адипоциты; fat tissue; diabetes mellitus; adipocyte