Фармакогностичне дослідження деревію пагорбового і деревію подового та отримання субстанцій на їх основі - Дуюн, Ірина Федорівна; Duyun, I. F. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена комплексному порівняльному фармакогностичному дослідженню сировини та екстрактів деревію пагорбового (Achillea collina (Becker ex Rchb.f.) Heimerl та деревію подового (Achillea micranthoides Klokov) родини айстрові (Asteraceae), розробці параметрів їх стандартизації, встановленню залежності їх гепатопротекторної, антиоксидантної, гемостатичної та антимікробної активності від хімічного складу. За допомогою якісних реакцій, паперової (ПХ), тонкошарової (ТШХ), високоефективної рідинної (ВЕРХ), газової хроматографій з мас-спектрометрією (ГХ-МС), атомно-адсорбційної спектроскопії (ААС) було встановлено присутність в досліджуваних об’єктах таких груп біологічно активних речовин (БАР): ефірної олії, вітаміну К1, фенольних сполук (флавоноїдів, гідроксикоричних кислот, поліфенолів), полісахаридів, карбонових та жирних кислот (ЖК), а також макро- та мікроелементів. Встановлено їх кількісний вміст у сировині та ліпофільних екстрактах. The dissertation work is dedicated to a complex comparative pharmacognostic study of raw materials and extracts of Achillea collina (Becker ex Rchb.f.) Heimerl and Achillea micranthoides Klokov) of the family Asteraceae, development of parameters for their standardization and determining the dependence of their hepatoprotective, antioxidant, hemostatic and antimicrobial activity on the chemical composition. By means of qualitative reactions, paper (PC), thin-layer (TLC), highperformance liquid (HPLC), gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS), atomic adsorption spectroscopy (AAS), the presence of the following biologically active substances (BAS) groups was established in the studied objects: essential oil, vitamin K1, phenolic compounds (flavonoids, hydroxycinnamic acids, polyphenols), polysaccharides, carboxylic and fatty acids (FA), as well as macro-and micronutrients. Their quantitative content in raw materials and lipophilic extracts has been established.
Pharmacognostic research of Achillea Collina and Achillea Micranthoides and obtaining substances based on these plants
Keywords: деревій пагорбовий; деревій подовий; фармакогностичне вивчення; ліпофільні екстракти; гемостатична активність; гепатопротекторна активність; антиоксидантна активність; common yarrow; yellow milfoil; pharmacognostic study; lipophilic extracts; hemostatic activity; hepatoprotective activity; antioxidant activity