Експертна оцінка лікарських препаратів, які застосовуються у лікуванні хворих на наркозалежність - Немченко, А. С.; Яковлева, Ольга Станіславівна; Яковлева, О. С.; Nemchenko, A. S.; Yakovleva, O. S. (My University, 2012)
У статті наведено результати експертної оцінки асортименту ЛЗ, що застосовуються для патогенетично обумовленого лікування хворих на опіоїдну наркозалежність. Встановлено, що серед факторів, які впливають на призначення ЛЗ при лікуванні хворих на опіоїдну наркозалежність, найбільше значення мають ефективність ЛЗ, важкість перебігу захворювання та ціна препарату. За результатами дослідження для кожного із 125 препаратів було розраховано середньозважені оцінки стосовно параметрів ефективності, частоти призначення, перспективності, наявності в аптечній мережі та побічної дії. Для урахування всіх аналізованих параметрів для кожного препарату визначений показник багатовимірної середньої, значення якого були ранжовані на три групи. Встановлено, що до першої групи (високий рівень) віднесено 43 ЛЗ, це, перш за все, Клопіксол депо, Труксал, Рисполепт конста, до другої групи (середній рівень) віднесено 62 ЛЗ. Загалом до включення у формулярні переліки для лікування хворих на наркозалежність рекомендовано 105 ЛЗ або 84,00% вибірки. В статье представлены результаты экспертной оценки ассортимента лекарственных препаратов, применяемых для патогенетически обусловленного лечения больных с опиоидной зависимостью. Установлено, что среди факторов, влияющих на назначение лекарственных средств (ЛС), наибольшее значение имеют эффективность ЛС, тяжесть течения заболевания и цена препарата. По результатам исследования для каждого из 125 препаратов были определены средневзвешенные оценки по параметрам эффективности, частоты назначения, перспективности, наличия в аптечной сети и побочного действия. Для учета всех анализируемых параметров для каждого препарата были рассчитаны многомерные средние, значения которых были распределены на три группы. Определено, что к первой группе (высокий уровень) отнесено 43 ЛС, прежде всего это: Клопиксол депо, Труксал, Рисполепт конста, ко второй группе (средний уровень) – 62 ЛС. В целом для включения в формулярные перечни ЛС для лечения больных с опиоидной зависимостью рекомендовано 105 ЛС или 84,00% выборки. The article contains the results of expert estimations of status which are used for pathogenically stipulated treatment of drug addicted patients. At is identified that among the factors which influence on the medicines prescriptions during drug addicted treatment the greatest meaning has medicines effectiveness, difficulty of disease tendency and the cost of the medicine. Due to the results of investigations for everyone from 125 medicines were calculated the average suspended marks according to the points of effectiveness, frequency of administration, prospects, availability in the chemists net and side effect. For calculating of the total analyses points for each drug was determined the index of multimeasured average, the data of which was ranged on three groups. At is detected that to the first group (high level) was attributed 43 medicines, first of all there were Clopicosol depo, Truxal, Rispolept Consta; to the second group (immediate level) was attributed 62 medicines. In general for forming and renovation of officinal calculations for the treatment of drug addicted patients is recommended 105 medicines or 84,00% of selections.
Экспертная оценка лекарственных препаратов, применяемых в лечении наркозависимых больных
Expert estimation of medicines which are used in the treatment of drug addicted patients
Keywords: опіоїдна наркозалежність; лікарські препарати; метод експертних оцінок; формулярні переліки; опіоїдна наркозалежність; лікарські препарати; метод експертних оцінок; формулярні переліки; drug addiction; medicines; method of expert estimation; опиоидная наркозависимость; лекарственные препараты; метод экспертных оценок; формулярные перечни